Jak upéct banketní pečivo? Křehké kousky jsou báječné i na silvestrovské pohoštění
Malé rohlíčky nebo jednoduché houstičky určené k dobrotám na oslavách, silvestrovském večeru či posezení s přáteli - přesně to jsou banketky. Připravují se z tučnějšího těsta a vyznačují se svoji křehkostí. Banketky se mohou zdobit kmínem nebo sezamem.
Banketky, ať už ve tvaru rohlíků nebo housek, můžeme také plnit různými pomazánkami, obložit je šunkou a zeleninou, nebo je podávat k obložené míse. Přebytek banketek můžeme jednoduše uskladnit zamrazením.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký mají banketky tvar
Banketky mají nejčastěji tvar malých housek, které se lehce odlamují, a to díky své členitosti. Dalším oblíbeným tvarem jsou rohlíčky, které se báječně hodí k zakusovaní k masu či uzeninám. Tvar bagetky volíme tehdy, když se je chystáme plnit masem či pomazánkou.
Jak připravit banketky
Na tento recept si připravíme tyto suroviny: 500 g hladké mouky, 1/2 kostičky droždí, 3 lžičky cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1/2 lžíce soli a 1 žloutek.
- Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru, zasypeme trochou mouky, rozdrobíme kvasnice a umícháme kašičku. Na teplém místě necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
- Poté smícháme zbylé suroviny, přidáme kvásek a uhněteme jemné a vláčné těsto. Případně použijeme kuchyňského robota.
- Hotové těsto dáme do mísy a přikryjeme utěrkou, takto necháme kynout zhruba hodinu.
- Zvolené tvary banketek pokládáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti solí, kmínem, mákem nebo sezamem.
- Nyní je necháme 15 minut odpočinout a poté je pečeme na 180–200 °C dozlatova.
Jak jednoduše zaplést malé houstičky, to vám poradí také tento videorecept, podle kterého si můžete připravit dokonalé pohoštění na silvestrovský večer. Jakým způsobem připravujete malé banketky? Napište nám své tipy do komentáře.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře