Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Kopřivy jsou typicky rumištní byliny, na zahradě rostou s oblibou tam, kde je nechcete. Jsou velmi odolné i díky dlouhým tenkým kořenům, které se těžko z půdy dobývají.
Z kopřiv sbíráme mladé rostliny brzy na jaře do konce května, protože pak už vybíhají do květu a jejich léčivá síla slábne, chuť pro kuchyňské účely je už naopak příliš silná. Sbíráme je na čistých lokalitách bez přístupu psů.
Co obsahují
Kopřivy jsou bohaté na vitamíny C, B2, B6 a minerály, hlavně železo, hořčík, vápník a mangan. Ceněné je i významné množství chlorofylu (zelené barvivo využíval textilní průmysl), tříslovin, fytoncidů, glukokininů (vyvolávají pokles cukru v krvi), organických kyselin a karotenu.
Léčivé účinky
Kopřivy upravují trávení, činnost střev, mají vliv na krvetvorbu, také mají žlučopudné a močopudné účinky. Mladé kopřivy (a šťáva z nich) jsou součástí jarní očistné kúry. Jejich používání nám přináší prospěch, ale neměly by se konzumovat dlouhodobě a nadměrně.
Čerstvá nať se v lidovém léčitelství užívá proti revmatismu, nálev z listů (i sušených) se používá k ozdravění vlasů a u tmavých vlasů i k oživení barvy. Sušená nať bývá ve farmacii součástí metabolických, odkašlávacích, diuretických a protirevmatických léčiv.
Kuchyňská úprava
Kopřivy dobře opláchneme, palčivost ztrácejí přelitím a spařením alespoň 85 °C horkou vodou nebo osmahnutím na trošce oleje. Lidové recepty kopřivy hojně využívaly jako zeleninu na polévky, špenát, omelety, přidáváme je do salátů, vaječných jídel a velikonočních nádivek, pomazánek, masových sekanin apod. Hodí se všude tam, kde klasický špenát.
Konzervace
Byla by škoda krátkou a intenzivní sezonu kopřiv nevyužít. Kromě sušení můžete z kopřiv zkusit vyrobit pesto, sirup, lze je vylisovat na tinkturu nebo spařené zmrazit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
10 kroků k dokonalé velikonoční nádivce. Pečivo je třeba opéct, maso osmahnout a hlavně nezapomeňte na tuk
Kde ve městě či za ním sbírat kopřivy? Odbornice radí: Vyhněte se polím a v přírodě vyrazte raději do svahů, tam bude býlí nejlepší
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře