4 výhody špaldové mouky: Je skvělým zdrojem vlákniny a má vyšší obsah minerálů
Špalda je obilovina příbuzná s pšenicí, ječmenem i žitem. Neposkytuje sice tak vysokou úrodu jako šlechtěná pšenice, ale pro naše zdraví je velmi přínosná. Tato velmi stará obilovina má jemně oříškovou chuť a v poslední době si získala oblibu díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.
K výrobě špaldové mouky se používají celá zrna včetně obalové části. Obsahují velké množství cenných látek. Hrubost mouky záleží na rozemletí zrn, ze kterých je mouka vyrobena. Nejčastěji můžeme koupit mouku celozrnnou, hladkou, polohrubou a hrubou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výhody špaldové mouky
Špaldovou mouku můžeme použít na pečení i vaření. Vytvoříme z ní spoustu zdravých dobrot nebo ji využijeme také k zahuštění omáček a polévek.
Jaké jsou tedy výhody špaldové mouky:
- Špaldová mouka je vyráběna z celých zrn i s klíčkem, který je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů.
- S touto moukou se pracuje velmi jednoduše a hodí se na klasické moučníky i pro každodenní pečení domácího sladkého i slaného pečiva.
- Chuťově je špalda o něco výraznější, má jemnou oříškovou chuť a je dobře stravitelná.
- Pro ty, kteří hůře snáší lepek, je tato mouka lepší variantou. "Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává (na rozdíl od pšenice a jiných obilovin). Vliv špaldy je individuální, proto by takto nemocní lidé měli konzultovat její užití s lékařem." ( Z knihy Nevařte podle kuchařek, autor Roman Uhrin)
Připravit si můžete i báječnou špaldovou buchtu s jablečno-mrkvovým základem, plnou důležitých živin. Napište nám i vy do komentáře, jaké se špaldou máte zkušenosti a co z ní nejraději pečete.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Špaldové bagetky mají lehce oříškovou příchuť. Mohou se stát zdravější verzí každodenního pečiva z hladké mouky
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře