Jaký je rozdíl mezi medovníkem a Marlenkou? Máme pro vás vysvětlení
Medovník a Marlenka se ve své podstatě ničím neliší. Tvoří je medové těsto, které se peče v plátech, promazává jemným krémem a sype drobečky z odřezků a mletými oříšky. Oba moučníky však mají různý původ.
Medové pláty s oříšky a karamelem jsou v každé cukrárně velmi oblíbenými zákusky. Oba moučníky jsou velmi podobné, ale chutnají rozdílně. Medovník i Marlenka mají své místo na trhu a lidé je milují. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Odkud pochází medovník a Marlenka?
Obě verze vyrábí a prodávají firmy u nás žijících cizinců:
- Tradiční medovník peče od roku 1996 ruská chemička, žijící v Praze. Moučník podle starého ukrajinského receptu si okamžitě získal uznání a začal se prodávat v mnoha kavárnách a cukrárnách v Česku.
- Medová Marlenka je moučník, který se jmenuje po matce a dceři arménského podnikatele, který pracuje ve Frýdku-Místku. Od roku 2003 dodává svou medovou a kakaovou Marlenku do českých obchodů.
Rozdíl mezi medovníkem a Marlenkou
Moučník se musí skládat z minimálně 5 plátů medového těsta. Pláty po upečení potřeme cukrovým sirupem a pomažeme máslovým krémem. Pak je skládáme na sebe a celý dort po stranách i na povrchu potřeme krémem a posypeme rozdrobeným zbytkem upečeného těsta, smíchaného s oříšky.
Rozdíl mezi oběma moučníky je tak malý, že ho nepoznáme.
Podívejte se na video, jak se připravují Marlenka i medovník. Zkuste si je také upéct - i když je jejich příprava trochu pracná, výsledek stojí za to.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Komentáře