Jedlá soda: Máme pro vás rady a tipy na její využití při vaření i při úklidu
Soda je bezbarvá, bílá, krystalická látka se zásaditou reakcí, která se při teplotách nad 50 °C rozkládá na vodu, oxid uhličitý a uhličitan sodný. Způsobuje, že se těsto při pečení nakypří, ale jen tehdy, obsahuje-li kyselé složky.
Jedlou sodu (Bicarbona) používáme tehdy, když chceme nakypřit těžké těsto s kyselou složkou, které se musí nechat odležet, aby soda správně reagovala. Její využití je všestranné i při úklidu, proto by v žádné domácnosti neměla chybět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít jedlou sodu
Hodí se všude tam, kde může nahradit prášek do pečiva a čistidla v kuchyni:
- při přípravě těsta na perníky a do těst s jogurtem, tvarohem nebo podmáslím
- na uchování barev a ke změknutí vařené zeleniny, masa a luštěnin
- jako čistící a dezinfekční prostředek, na ucpaný odtok a leštění příborů
- odstraňuje skvrny, zápach z ledničky, bělí záclony a čistí okenní tabule
- snižuje kyselost žaludku a vyběluje zuby
Podívejte se s námi na video, jak připravit perníkové těsto, které se bez sody prostě neobejde:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 1 hodinou
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 22 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno 8. 6. 2024 09:59
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Čím nahradit jedlou sodu. Pomůže snadno dostupná surovina
Nejjednodušší chleba na světě podle Josefa Maršálka: Díky podmáslí je krásně vláčný a díky sodě nadýchaný i bez kynutí
Komentáře