Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo. Můžeme se inspirovat v lidových receptech našich i zahraničních. Obyčejní lidé si uměli vystačit s málem a přesto dokázali vařit pestře a chutně.
Z jednoduchého nákupního lístku můžeme sestavit celé menu. Menu skládáme uvážlivě, protože současný člověk málokdy pracuje těžce tělesně jako naši předci a tudíž jeho příjem energie by neměl být vyšší než výdej, abychom zbytečně nepřibírali na váze a byli jsme zdraví. O správném složení jídelníčku existuje mnoho publikací k poučení i podrobnějšímu studiu.
Předkrmy a chuťovky
Studené předkrmy se podávají před polévkou, ty teplé mezi polévkou a hlavním chodem. Mají za úkol nabudit ve strávnících chuť k další konzumaci, proto to bývají jen menší porce atraktivního vzhledu. Neměly by být příliš kořeněné, aby neotupily chuťové buňky, ale jen povzbudily chuť.
Polévka je grunt
Polévky leckdy mívají podobný úkol jako předkrm. Dobrý vývar připraví žaludek na hlavní chod. Kromě vývarů masových můžeme podávat lehčí zeleninové polévky, ať už čiré nebo krémové.
Hlavní jídla bezmasá
Bezmasá jídla mají výhodu rychleji připraveného teplého chodu. Nápaditě a výborně použijeme brambory, těstoviny či obiloviny v kombinaci se zeleninou nebo zeleninu jako hlavní ingredienci.
Hlavní jídla masitá
...tvoří většinu slavnostnějších i všedních obědů. Maso potřebujeme jako cenný a nenahraditelný zdroj bílkovin, zvláště pro děti a mládež je důležité k rozvoji a výživě šedé kůry mozkové. Není ale rozumné maso konzumovat denně. Navíc je spousta skvělých bezmasých jídel a byla by škoda je míjet.
Dezerty a moučníky - sladká tečka na konec
Moučníky nebo dezerty zakončují slavnostnější a nedělní menu. Krémové a těžké tučné moučníky pečeme raději jen výjimečně. Mnohem lepší je ovocný dezert nebo jen ovoce, zvláště po opulentnějších hostinách.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Komentáře