Lečo je nejlepší z dobře vyzrálých rajčat, pěkně vybarvených paprik a nové cibule. Letní vaření si bez něj těžko představíme
Lečo je specialitou maďarské kuchyně, která nerozlučně patří k našemu letnímu vaření. Potřebujeme hlavně dobře vyzrálá rajčata, papriky a cibuli, vaření je pak záležitostí chvilky a záleží už na nás, jak lečo tentokrát doplníme nebo ochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduché vaření s chutným výsledkem
Podle základního poměru budeme potřebovat jeden díl cibule, dva díly rajčat a čtyři díly papriky. Cibuli nakrájíme a necháme na tuku zesklovatět. Někdo používá olej, jiný sádlo - záleží na nás, čemu dáme přednost. Přidáme nakrájenou papriku, výborná je zelená, ale pokud máme pěkně vybarvenou kapii, určitě ji také použijeme. Cibuli dusíme společně s paprikou a průběžně mícháme. Teprve po chvíli přidáme nakrájená rajčata. Komu vadí slupky z rajčat, může je předem oloupat.
Jak lečo doplnit
Pokračujeme v tepelné úpravě pokrmu za občasného promíchávání. Posolíme ho, případně ještě dochutíme, a vaříme do zhoustnutí. Takto připravené lečo je vhodné rovnou k jídlu. Můžeme ho ale také během vaření doplnit přídavkem uzeniny nebo vajec. Konzumujeme ho často s pečivem - jako rychlé letní jídlo. Výborně chutná s obyčejnými rohlíky nebo s křupavými bagetami.
Jak se dá využít lečo
Lečo nám bude chutnat doplněné další zeleninou nebo kořením (hodí se do něj např. cuketa, lilek, česnek, bazalka). Pokrm se dá jíst s bramborami, s knedlíkem i těstovinami. Můžeme ho dát na špagety a doplnit strouhaným sýrem. Lečo je také výborné pod maso i pod sojové kostky a hodí se k zapékání. Pokud ho dostatečně zahustíme, je výborné na pizzu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 1 hodinou
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 22 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno 8. 6. 2024 09:59
Přečtěte si Zobrazit více
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
Franz Kafka byl vegetarián, miloval čočku nakyselo a zelenou špaldu. Každé sousto dvaatřicetkrát žvýkal a zemřel hlady
Komentáře