Ledový salát je ozdobou letních zeleninových salátů. Vyzkoušíme ty nejoblíbenější recepty
Ledový salát konzumujeme většinou v čerstvém stavu - hodí se na zdobení talířů s vařeným jídlem a používáme ho ve studené kuchyni. Je výborný do salátů - lahodný, svěží a křupavý. Pevné velké listy můžeme upravit i tepelně.
Ledový salát vytváří pěkné a robustní hlávky, proto potřebuje k růstu více prostoru. Výhodou je, že většinou dobře snáší horké počasí a není náchylný k vybíhání do květu. Okraje listů jsou mírně zkadeřené a mají lesklý, jakoby ledový povrch. Pěstují se různé odrůdy, světle i sytě zelené.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ledový salát v naší kuchyni
Salát obsahuje velký podíl vody a má nízkou energetickou hodnotu. Zlepšuje trávení, je močopudný a mírně projímavý. Snižuje nervové napětí a podporuje spánek. Nejlepší je čerstvý, konzumovaný co nejdříve po sklizni. Přidáváme ho do zeleninových salátů, může tvořit jejich hlavní část nebo jen menší podíl.
Chutné saláty osvěží i zasytí
Ledový salát kombinujeme především s plodovou zeleninou (rajčata, papriky, okurky), ale i s ředkvičkami, pórkem a cibulkou. Salát bude výživnější a sytější, když k němu přidáme uvařená vajíčka, na kostky nakrájené sýry a tepelně upravené maso (např. kuřecí, tuňák) nebo uzeniny. Chuť salátu ještě vylepší aromatické bylinky a rozmanité zálivky.
Ozdobné listy se zkadeřenými okraji
Listy ledového salátu působí na talíři velmi atraktivně, zdobíme jimi uvařená jídla. Velmi dobře chutnají s různými řízky a karbanátky. Méně časté je využití listů k tepelné úpravě. Můžeme z nich vyzkoušet např. závitky. Velmi krátce je nejprve povaříme v páře nebo jen spaříme vroucí osolenou vodou. Listy díky tomu ztratí křehkost a získají lepší tvárnost. Poté do nich vložíme plátek tvrdého sýru, případně šunky, a uvařené vajíčko, stočíme, položíme do vymazaného pekáčku, omastíme a krátce zapečeme v troubě.
Jak připravit oblíbené letní saláty, poradí náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Komentáře