Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Když máme na zahradě přebytek rajčat nebo se nám je podaří koupit za dobrou cenu, přemýšlíme, jak je nejlépe zužitkovat a uchovat na zimu. Můžeme je mrazit, sušit, zavařit z nich lečo a také domácí protlak nebo kečup. Základem úspěchu je mít dobrý recept.
Při vaření domácího protlaku nebo kečupu máme jistotu kvalitní suroviny z vlastní sklizně. Protlak pak využijeme například do polévek nebo omáček. Rajčata na protlak mohou být i přezrálá - taková jsou sladší, takže protlak z nich bude chutnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvaříme protlak
Rajčata omyjeme, odkrájíme vadné části a překrájíme je na menší kusy. Osolíme, nepatrně podlijeme vodou a rozdusíme doměkka. Slupka musí být zcela oddělená. Rozmixujeme. Pak roztok propasírujeme přes síto, tím oddělíme slupky i semínka. Hotový protlak můžeme ještě dosladit nebo zahustit opatrným odpařováním na mírném ohni za stálého míchání.
Jak protlak zavaříme
Protlak plníme horký do suchých předehřátých sklenic asi 1 cm pod okraj, ihned uzavřeme a na 10 minut otočíme na víčko. Sklenice můžeme také sterilovat 20 minut při varu vodní lázně.
Rajčata se výborně hodí i na další způsoby zpracování. Další z možností je domácí kečup - jak na to, poradí náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Španělská studená polévka gazpacho z rajčat příjemně osvěží i ochladí a s přidanými krutony i skvěle zasytí
Jak naložit rajčata do oleje. Ochucené bylinkami, česnekem a chilli papričkami skvěle chutnají a jsou oblíbeným jedlým dárkem
Shakshuka neboli ojja: Tuniská verze leča vás dostane svou chutí i vůní orientu
Komentáře
30. 8. 2023 13:09
a ničemu neuškodí, když tam k tomu hodíte i rozmáčklý stroužek česneku :)
10. 8. 2023 08:12
16. 6. 2023 09:58