Suchý led: Skvělý pomocník při chlazení potravin a vytváření kouřových efektů
Suchý led je pevná forma oxidu uhličitého, který tuhne při teplotě -70 °C. Jeho předností je sublimace, což je vlastnost, kdy pevné skupenství přechází do plynného bez kapalné fáze. Používá se mimo jiné jako ochlazovač v gastronomii.
Suchý led je v uzavřeném prostoru nedýchatelný, i když není jedovatý, proto se při manipulaci s ním musí dodržovat bezpečnostní opatření. Jelikož je skladný, používá se pro efekt kouře na párty nebo při dopravě rychle se kazících potravin.
Mohlo by vás zajímat
K čemu se používá suchý led
Suchý led je možné koupit v granulích, kostkách nebo blocích. Používá se v těchto situacích:
- při chlazení menšího množství potravin (letní cestování, kempování, celodenní pobyt u vody, převoz mraženého zboží nebo cukrářských výrobků)
- při efektu "líného kouře" na party, při různých vystoupeních nejen na pódiu, při barmanských show a u připravovaných koktejlů
- při pouličním prodeji zmrzliny, street food, zeleniny, nápojů, uzenářských a masných výrobků a ryb, které vyžadují chladné prostředí
Co ještě nevíte o suchém ledu
Suchý led vydrží v termoboxu 3–10 dní podle okolní teploty a tloušťky termoboxu. Je velmi chladný, má -79 °C a až po překročení této teploty sublimuje - proto ho neskladujeme v pevně uzavřené dóze, aby neexplodoval. Díky své nízké teplotě neobsahuje choroboplodné zárodky. Při vytváření kouřových efektů v nápojích doporučujeme speciální míchátka plněná suchým ledem, která postupně uvolňují kouř.
V létě si můžete s přáteli připravit ledový čaj podle našeho videa a jako originální překvapení použít míchátka se suchým ledem:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí barmanská škola: Namíchejte si mátové Mojito, bezový koktejl Hugo nebo slavný Cuba Libre!
Populární koktejly chutnají skvěle i bez alkoholu: Osvěžující nápoje bez rizika kocoviny si může vyrobit každý
Komentáře