Yorkshire pudding je typický pro anglickou neděli jako příloha k masu. Že je to podivná kombinace? To určitě ne
Yorkshire je největší tradiční hrabství v Anglii, které stojí za návštěvu, pokud máte rádi malebné uličky a historické stavby. Možná vám nabídnou Yorkshire pudding k pečenému masu, což může způsobit rozpaky, neboť anglický pojem „pudding“ neznamená v češtině vždy „pudink“. A co to tedy znamená?
Jedná se o pokrm ze 3 surovin – vejce, mléko, mouka. Takže můžeme říct, že se jedná o jistý druh křehkého pečiva či originální přílohy.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou počátky puddingu z Yorkshiru
Anglické hospodyňky nevěděly, co s tukem, který se vypekl během pečení masa. Spořivost jim nedovolila tuk nevyužít a tak je napadlo do tohoto tuku cca 25 minut před koncem pečení nalít výše uvedenou směs a než se pečeně dodělala, byla hotová i příloha.
Jednoduchý recept na pudding z Yorkshiru
Potřebujete formu na muffiny, misku, šlehací metlu a kvalitní tuk, nejlépe takový, co se nepřepaluje.
- Troubu vyhřejeme na 190 °C.
- Do každého prostoru na muffin dáme tuk – buď cca 1 cm oleje nebo lžičku másla
- Formu s tukem vložíme do trouby na 15 minut
- V misce vyšleháme 4 vejce, 200 ml mléka a 200 g prosáté hladké mouky do hladkého tekutého těsta a vložíme do lednice
- Do vyhřátého tuku lijeme studené těsto po okraj formy.
- Pečeme na 175 °C 25 minut dozlatova.
Jak pudding servírovat
Yorkshire pudding můžete vytvořit jeden velký nebo mnoho menších a servírovat jej můžete, jak chcete. Může se objevit v předkrmu například s omáčkou, sýrem či uzeným lososem, dále jako příloha k masu či jako sladký dezert s tvarohovou, pundinkovou nebo marmeládovou náplní.
Vyzkoušejte vepřové maso s cibulovou omáčkou a jako přílohu originální anglický Yorkshire pudding. Jistě všechny příjemně překvapíte.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Přílohové hlávkové zelí k masu a knedlíkům - to není úplně snadná disciplína. S našimi radami to ale zvládnete hravě
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Otázky a odpovědi o másle: Jak vyrobit lahůdkové hnědé? A je ghí opravdu zdravější?
Komentáře
15. 3. 2023 04:59