Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Chipsy známe hlavně bramborové a bývají hodně tučné a solené, takže rozhodně nelze mluvit o zdravém jídle. Zeleninové chipsy (zvláště ty domácí) mohou být úplně jiné.
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná zelenina, olej, sůl a plech na pečení s pečicím papírem. Můžeme využít vlastní výpěstky nebo zeleninu koupit. Ta kořenová je levná a vždy dostupná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravíme chipsy
Je to vlastně snadné a zvládne to každý.
- Chipsy můžeme připravit z mrkve, celeru, petržele, pastináku, ale např. také z červené řepy nebo tuřínu. Doporučujeme chipsy i z kapusty, cukety nebo dýně.
- Zeleninu očistíme, můžeme ji oloupat, ale pokud není příliš znečištěná na povrchu, stačí ji důkladně omýt kartáčkem a vodou.
- Nakrouháme ji na co nejtenčí stejnoměrné plátky. Pomůže nám v tom krouhač, škrabka, mandolína atd.
- Na plech vyložený papírem na pečení rozložíme plátky zeleniny jeden vedle druhého, aby se nepřekrývaly.
- Plátky potřeme olejem, postačí i olejový sprej.
- Plátky pečeme při 180 °C asi 15-30 minut. Doba je pohyblivá podle tloušťky a velikosti plátků. Plátky hlídáme, aby se nespálily.
- Upečené chipsy po vychladnutí osolíme podle chuti a už můžeme mlsat. Hodí se i jako jedlý dárek.
- Kromě mlsání je můžeme využít také k ozdobení a dochucení salátů.
Ať se podaří a chutná!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žloutkové (rakvičkové) cukroví je dalším oblíbeným druhem. Naučíme vás ho péct i bez formiček
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře