To nejlepší z mexické kuchyně – pikantní recepty
Lokální suroviny, pálivé koření a barevnost – tak by se několika slovy dala snadno popsat mexická kuchyně. Tradiční gastronomie této země byla dokonce v roce 2016 zařazena na seznam UNESCO. Typickými surovinami pro Mexiko jsou fazole, chilli a především kukuřice. Ta tu byla domestikována již před 10 tisíci lety. Od té doby je pro Mexičany tím, čím je pro nás pšenice. Z kukuřičné mouky se připravují různé placky, do kterých se pak balí kořeněné směsi vařených fazolí a masa, nejčastěji vepřového, s rýží a dalšími přísadami. Tak vzniká například burrito, ale podobnou náplň najdete i v menších tacos. Ta se zároveň nerolují do uzavřených válečků, ale jen se překládají napůl a konzumují se otevřená.
Něco trochu jiného je pak quesadilla, kdy se mezi dvě pšeničné placky zvané tortilly dá maso, sýr a další suroviny a celé se to nechá zapéct. Výsledek je naprosto dokonalý! Jednou z celosvětově nejrozšířenějších mexických dobrot je guacamole, což je dip (nebo chcete-li pomazánka) vyrobený z čerstvého avokáda, koriandru, chilli, cibule a česneku. Chcete si ho připravit? Stačí uvedené suroviny společně rozmixovat na hrubou kaši a tu dochutit solí, pepřem a trochou limetové šťávy.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 15 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec Harrison Ford přestal jíst maso, ale miluje jednoduše upraveného lososa s chřestem
I četníci si pochutnávali na kradených slepicích. Za první republiky se odcizení ptáka trestalo žalářem
Od jednoduchosti k dokonalosti: Jak na perfektní knedlíky s vejci? Lepší chuti prospějí sádlo i krátká parní lázeň