Grilování: BBQ, rituály na lávových kamenech i rychlovka v troubě
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků. Grilování a BBQ je oblíbenou společenskou událostí i víkendovou rodinnou aktivitou. Grilovat se dá ledaskde a ugrilovat se dá ledacos (maso, zelenina, ovoce i houby) a zejména ze zahradních grilů bývá chuť výsledného pokrmu jedinečná (někdy i trochu "uzená").
Je ovšem třeba mít na vědomí, že všeho moc škodí. Grilovat v troubě, nebo i nepřímo či přes kameny je relativně šetrnější. Oblíbenější způsoby grilování ale přinášejí krom příjemně výrazné chuti také zvýšení rizika zdravotních problémů (vlivem vzniku karcinogenních látek). Zejména přímé grilování na otevřeném ohni proto raději berte jako sváteční záležitost. A na svátky je třeba pořádná příprava, aby stály za to!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 13 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49