Domácí pekárna - proč koupit
25. 9. 2011 Tipy a triky
Několik důvodů, proč si pořídit pekárnu a podle čeho ji pak vybírat
V domácí pekárně nemusíte péct pouze chleba. (Ti z vás, kterým se hranaté bochníky nelíbí, můžou nechat pekárnu jen vypracovat a vykynout těsto, které pak, zformované do bochníku, upečou v troubě.)
Vaše pekárna vám upeče i sladké, plněné záviny, kynuté mazance a buchty, uhněte linecké nebo tuhé nudlové těsto, umí udělat marmeládu, krupičnou, ovesnou kaši i vyškvaří sádlo.
Upeče sekanou i menší kousky kuřete, zapeče těstoviny i žemlovku, umíchá a vykyne jakékoliv kynuté těsto – na knedlíky, rohlíky, koláče, záviny....
Chleba z ní nás vyjde levněji, než kupovaný.
Přesně víme, co jsme do něj dali – druhy mouky, tekutiny, semínka a sůl podle naší chuti atd...
Každý chlebík z pekárny je vlastně originál – i do toho našeho nejoblíbenějšího chleba můžeme pokaždé přidat něco, co ho ochutí jinak, než ten předešlý. Trochu sušeného česneku, bylinky (čerstvé i sušené), jindy kostičky salámu, sýra nebo anglické slaniny, koření podle chuti – fantazii se meze nekladou.
S pekárnou, která má své pevné místo ve vaší kuchyni, nemusíte myslet na to, že doma došlo pečivo a vy nesmíte zapomenout dojít pro nové....chleba upečete kdykoliv.
Použijete-li funkci odloženého startu, bude vás ráno probouzet neodbytná vůně čerstvě upečeného chleba – chce to pouze večer do pekárny odměřit a navážit suroviny a naprogramovat pozdější pečení.
Zrovna tak si můžeme pekárnu naprogramovat na dobu našeho příchodu z práce a z vykynutého těsta pak hned začít dělat třeba knedlíky nebo koláče.
Pekárnu si vybereme podle:
- počtu strávníků v rodině a předpokládané četnosti našeho pečení (ne každý v ní bude péct chleba denně, jen si třeba zpestří víkendový jídelníček)
- velikosti (obsahu) její formy. Tady je dobré uvědomit si, že ve větší pekárně upečeme i menší chleba, pokud ho nepotřebujeme hodně, ale naopak to nejde – např.když čekáme návštěvu, v malé pekárně velký chleba upéct nelze
- menší pekárny mají formu tvaru kvádru postaveného na nejmenší stranu a mají jen jeden hák (hůře se do nich dostává rukou – třeba vytáhnout hák z těsta před pečením)
- větší pekárny mají háky dva a formu tvaru kvádru, který v pekárně podélně leží
- programů, které pekárna má. Ne všechny budeme asi využívat, proto si dobře rozmyslete, co od pekárny vyžadujete (třeba Concept 5020 nemá program na pečení moučníků s práškem do pečiva. Řešit to lze tak, že dáme suroviny zamíchat na rychlý program bez předehřevu, pak ho vypneme a zapneme program Pečení)
- je dobré, když má pekárna předehřev (program sice trvá o chvilku déle, ale chleba se mi zdá nadýchanější)
- je třeba zjistit, jestli jde u pekárny program Pečení zapnout třeba dvakrát za sebou - někdy je třeba chleba dopéct, sekaná potřebuje péct déle, než nastavenou hodinu - a u některých peček tento program jde pustit až když pekárna trochu vychladne (třeba u mé Concept 5020)
A v neposlední řadě jde o peníze, které jsme ochotní (a schopní) do koupě pekárny věnovat.
Další informace o domácí pekárně se dozvíte v článku Domácí pekárna - první použití.
Více se o domácích pekárnách dozvíte na: http://www.primapekarna.estranky.cz/
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
3. 11. 2011 20:55
http://www.toprecepty.cz/recept/9144-karlovarske-r...
3. 11. 2011 19:56
Dobrý den, mohu poprosit o zaslání receptu na karlovarské rohlíky?Děkuji, Písková
2. 11. 2011 10:07
28. 10. 2011 19:22
16. 10. 2011 10:28
16. 10. 2011 10:20
7. 10. 2011 10:25
7. 10. 2011 08:28
7. 10. 2011 08:20
6. 10. 2011 08:39
6. 10. 2011 08:34
5. 10. 2011 19:35
Zorka: Já zase dělala propagaci pečení chleba v římském hrnci
4. 10. 2011 20:31
by ma len zaujimalo, ako by sa ta zena co to tam riadi, zatvarila, keby tam prisiel niekto a napisal tam...viete co...chodte na toprecepty..tam je taka perfektna databaza receptov na domacu pekaren...vsetko od fakt skusenych a skvelych pekarok....pravdpodobne by to nieze 4x vymazala, ale by celu tu svoju slavnu diskusiu zamkla a dovnutra by mohli chodit iba nou overeni uzivatelia.
dakujem pekne za taku diskusiu...ja som spokojna tu, kde som si vzdy nasla to co som potrebovala. a na domacu pekaren tu mame plno skvelych pekarok ktore pozname a su overene.
4. 10. 2011 20:14
3. 10. 2011 12:03
3. 10. 2011 08:24
Lidi k nezaplacení....ano, také jsem byla kdysi na pekárnách doma. A ráda. Ale mluvit se tam mohlo pouze o pečení a to i třeba ve 22,23h v noci...jinak nás napomenuli.
- počítejte s tím, že váš recept, který tam vložíte, přestane být receptem vaším..... (ne jako tady)
- neexistuje si odtamtud půjčit recept (váš nebo cizí), byť ho někde vložíte s odkazem na zdroj (JanaR by mohla popovídat, viď, Jani)
- vaše recepty budou TAK prošpikovány reklamou s KLIK odkazem, že budete mít pocit, že bez silikonového válečku, obrdlouhých rukavic, silikonové podložky nebo rádýlka z jejich obchodu to pečivo prostě nezvládnete udělat
- když jsem začala vkládat pekařské recepty i sem (v době prázdninové soutěže 09.), bylo mi moderátorkou Andy řečeno, že je mám dávat na pekárny nebo své stránky (které tehdy ještě nebyly), ale NIKAM JINAM.....
- založila jsem si stránky a abych tam mohla přetáhnout i své recepty z Dámy, šla jsem o ně k Andy vyloženě poškemrat....nechtěla jsem se rozejít ve zlém......k tomu ale stejně později došlo, protože vydala knihu s první tisícovkou receptů z Pekáren, aniž by se předem někoho zeptala na souhlas (jako to udělali naši admini) a já byla jedna z těch, která řekla, že jí to také z principu vadí. Byla jsem odejita, a zrovna tak i dost mých kamarádek pekařek (některé chodí i sem, na Topky).......
A mým "doma" se staly Topky
Doufám, že se to tu nezvrhne v nějakou příšernou diskuzi - berte to jako mou osobní zkušenost s Pekárnama na Dámě, kterou jsem ještě nikde veřejně nevypsala....(a kterou stavím proti zkušenosti neregistrované pekošky).
1. 10. 2011 21:33
1. 10. 2011 18:32
27. 09. 2011 19:58:21
Něco Vám všem povím. Existuje diskuse s názvem DOMÁCÍ PEKÁRNA a jsou tam hodně dobré pekařky, které mají letité zkušenosti s pečením. Jsou tam rady k nezaplacení a lidi taky
diskuse funguje, jak sami zjistíte už dost let a doporučuju se tam podívat a s jakýmkoliv dotazem se tam obrátit, dostane se vám určitě odpovědi a pomoci.
Dále jsou tam napsané všechny postupy k pečení chleba nejen v pekárně. Prostě podívejte se sami a uvidíte, moc doporučuju
Sama tam chodím několik let a
diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=937
29. 9. 2011 09:39
Háky se vytahují buď pomoučenýma rukama nebo naopak namočenýma ve vodě - aby se ti na ně nelepilo těsto.
Těsto na boku nadzdvihneš a druhou rukou vyndáš hák. Můžeš pak i povrch těsta urovnat.
28. 9. 2011 10:51
27. 9. 2011 15:31
ahojky cathleen, mám pekárnu chvíli.Píšeš tu že před třetím kynutím mám háky vytáhnout,můžeš mi ale poradit jak? Možná se ptám jak blbec,ale abych neponičila tvar chleba tak nevím jak to mám vytáhnout.Poraď.A předem děkuji za radu.
26. 9. 2011 13:59
Sabina Maturova: Sabino, metličky se vytahují před 3. kynutím, na pekárně jsou nakreslené symboly (např.hnětení, kynutí, pečení).
Ještě můžeš mrknout do časové tabulky, která bývá v každém návodu pekárny - i tam se dočteš čas, kdy začíná třetí kynutí a je možné metličky vytáhnout a urovnat povrch těsta.
26. 9. 2011 11:25
26. 9. 2011 08:59