Sváteční a nedělní inspirace: Recepty na chvíle, kdy se u stolu sejde celá rodina
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se mělo polévkou, ideálně poctivým vývarem.
Hlavní chod záleží na tom, co konkrétní rodina považuje za specialitu. Někde je to svíčková na smetaně, někde guláš se šesti a ještě jinde pečené kuře s bramborem nebo třeba rovnou celá kachna a k ní domácí zelí. Historicky platilo, že neděle bývala jediným dnem, kdy si rodina mohla dovolit maso, a proto na stole nechybělo a bylo využito beze zbytku.
Nedělní oběd si samozřejmě žádá i sladkou tečku, která opět může být různá podle chuťových preferencí strávníků. Obvyklý je koláč, objevuje se také buchta, na které si pak rodina společně pochutná u kávy. Nezvyklá už ale není ani zmrzlina nebo jen čerstvé ovoce s trochou šlehačky.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 5 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 18 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Ten nejlepší rebarborový koláč: Proč jej dochutit skořicí a přidat jahody?
Trhané maso je hit! Chutná výborně, příprava je velice snadná a využití v kuchyni široké, stačí jen dodržet postup
Jidáše připomínají velikonoční příběh zrady. Podle legendy ale podporují i pevné zdraví