Domácí pekárna - první použití
29. 9. 2011 Tipy a triky
Po vybalení z krabice a dostatečně nadšeném obdivování vaší nové kamarádky :-) je třeba nejdříve pročíst návod.
Pak můžeme pekárnu vypálit. Nasadíme dovnitř formu i s háky a na 15min zapneme program Pečení. Víko musí zůstat otevřené, jinak se horkem může zkroutit. Z formy se při vypalování může kouřit (u Bifinettky se nekouřilo, zato z formy Conceptu šel dým jako z cigarety.) Po vychladnutí formu umyjeme teplou vodou a osušíme ji.
Vybereme si recept a můžeme začít :-)
(Recepty přiložené u pekárny nejsou moc vhodné, málokdy vyjdou. Jsou to vesměs překlady a v cizině mají trochu jinou mouku, než máme my.)
Nejdříve do formy odměříme potřebnou tekutinu, vhodíme sůl, pak přijde zbytek sypkých surovin a navrch, na mouku dáme droždí. S ním to nesmíme přehánět a ač jsme jinak třeba v pečení zběhlí a droždím v těstě nešetříme, věřte, že na těsto s 500 g mouky opravdu stačí jen 10, maximálně 14 g droždí (nebo kávová lžička sušeného).
Pokud dáme droždí mnohem víc, může se stát, že místo krásně klenutého hranatého bochníčku se upeče cihlička s hluboce propadlým středem - tzv. ušák. Ten se nám povede i tehdy, když to v těstě přeženeme s tekutinami. Těsto je pak hodně řídké, sice krásně nakyne, ale při pečení se stěny "plynových komůrek" zbortí a střed budoucího bochníku se propadne dovnitř. I tento chlebík se dá jíst, ale asi se s ním nikde nepochlubíte....
Jestliže naše pekárna předehřívá, po zapnutí se zdánlivě nic neděje. Pečka je tichá, jen si přihřívá suroviny. Po pár minutách začne krátkými trhanými hnětacími tahy suroviny míchat dohromady a až poté se rozjede naplno - plynulým otáčením háků (střídavě oběma směry) uhněte těsto dohladka. Můžeme kontrolovat hustotu těsta a popřípadě dosypnout trochu mouky nebo plastovou stěrkou shrnout dolů kousky těsta, které ulpěly vysoko na bocích formy...
Chvíli před koncem hnětení dá pečka zvukový signál - je čas nasypat semínka nebo choulostivější surovinu, která by se dlouhým hnětením rozbila (třeba plátky dušených hub, kostky uzeného masa aj.) Já semínka, pokud přidávám, sypu už rovnou do tekutiny, když chystám na pečení chleba.
Následuje první kynutí, po něm se háky párkrát protočí a tím těsto promíchají a může kynout podruhé.
Mezi druhým a třetím kynutím je těsto znovu kratičce promícháno (háky se protočí podruhé) a pak je čas na vyjmutí háků. Není to nutné - pokud se zapečou v těstě a vytáhneme je až z hotového chleba, udělají trochu větší dírky, než když chleba pečeme bez nich (to v něm po vyklopení zůstanou zespodu jen dvě malé dírky po hřídelích)
Před tím, než sáhneme pro háky do těsta, si ruce pomoučíme nebo namočíme do vody nebo lehce mázneme olejem - to vše pomůže, aby se nám těsto na ruce nelepilo. A než pekárnu zavřeme, těsto (pokud je třeba) rovnoměrně rozprostřeme ve formě a uhladíme mu povrch.
Těsto teď kyne potřetí a to už pekárnu až do konce programu raději neotevíráme. Pokud z jakéhokoliv důvodu přece jen musíme nakouknout dovnitř - jen velice krátce a při zavírání dáme pozor na to, abychom s víkem nebouchli. Těsto by mohlo klesnout.
Třetí kynutí trvá necelou hodinu a chleba při něm naroste téměř do své budoucí velikosti. Následuje pečení a bytem se sytě rozvoní čerstvý chleba..........
Pekárna konec pečení ohlásí zvukovým signálem a pokud ji nevypneme a chleba nevytáhneme , udržuje ho ještě hodinu v teple. Protože je ale vlhký, horký chlebík uzavřený v malinkém prostoru, sráží se v pečce párá, stéká na dno formy pod chleba a ten může hodně zvlhnout.
Proto se snažím hotový chleba nejpozději do 20 minut od konce pečení vytáhnout z pečky a pak vyklepnout z formy. Pokud se nedaří chleba z formy vyklepnout, osvědčilo se mi postavit na mřížku formu vzhůru nohama (samozřejmě za předpokladu, že chleba není vyšší, než forma...pak by se o mřížku pomačkal) - po několika minutách chlebík z formy většinou vypadne sám.
První chleba můžeme upéct z koupené směsi (jen pozor na množství tekutiny! Na sáčku - krabičce - se směsí nám radí na 500 g směsi přidat 350 ml vody, ale to je opravdu moc! Stačí 270-280 ml vody.)
Uvidíte, jak pracuje vaše pečka, kouknete se okýnkem na kynutí těsta a zaručuji vám, že u prvního chleba budete co chvíli chodit nakukovat, jak pečené těsto mění objem a barvu a nosem nasávat tu úžasnou vůni :-))
Další informace o domácí pekárně se dozvíte v článku Domácí pekárna - proč koupit.
Více se o domácích pekárnách dozvíte na: http://www.primapekarna.estranky.cz/
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Milujete kvašenou zeleninu? Ochutnejte domácí pickles, které můžete jíst už za několik dnů
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Komentáře
27. 4. 2012 13:07
27. 4. 2012 13:05
10. 1. 2012 12:08
A jestli si pekárnu opravdu pořídíte znovu, klidně se na cokoliv okolo ní přijďte zeptat. Sem, nebo ke mně na stránky.
Držím vám palce
9. 1. 2012 19:46
8. 11. 2011 12:27
30. 9. 2011 08:59
Jinak moc díky za rady, chleby se mi celkem dařej, jé zaťukat a nemaj chybku.
Ještě přitom vyklápění - u mé pečky (ETA Siesta) se mi osvědčilo pootočit těmi hřídelkami (nebo jak se to jmenuje) a chlebík vypadne sám. Jen opravdu s ním nedělejte moc prudké pohyby, aby ještě neklesnul.