Vánoce po staročesku: Jak vyrobit tradiční vrkoč nebo ozdobný polaz?
22. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Vrkoč nebo polaz - zdá se vám, že jsou to cizí slova, která do našeho slovníku snad ani nepatří? Naopak: patří do něj tak dlouho, že jsme na ně pomalu zapomněli. A přece patří k Vánocům déle, než naše "moderní tradice". Co to je a jak si je můžeme vyrobit sami doma? Žádný strach - ještě to stihneme.
Staročeský vrkoč je krásný i výborně chutná
Můžeme začít třeba vrkočem. To slovo jsme možná slyšeli. V částech republiky, kde se ještě udržují alespoň zbytky nářečí, lidé vědí, že vrkoč je jednoduše cop nebo zkrátka spletené vlasy - a nejen vlasy. Takový cop můžeme uplést také z vánočkového těsta. Upečené, do kruhu stočené copy růžných velikostí, od největšího po nejmenší, se pak naskládaly na sebe do jakési pyramidy, ozdobily zelenými větvičkami a na špejle napíchaným sušeným ovocem. Navrch přišlo jablíčko a kousek mašle a bylo hotovo. Byl to tedy jakýsi kužel připomínající vánoční stromeček.
Pokud by se ale někomu nechtělo péct, je možné vyrobit i jednodušší variantu vrkoče, a sice vrkoč "hrníčkový". Stačí do hrníčku nebo na misku vložit aranžovací hmotu nebo přírodní materiál (třeba mech) a do něj zapíchat špejle s navlečeným sušeným ovocem. Můžeme použít i želé bombóny, šípky a podobné přírodní zdobení. Místa mezi špejlemi potom vyplníme větvičkami a dozdobit dalšími přírodninami.
Mohlo by vás zajímat
Polaz jste možná dělali i ve škole
Vrkoč jsme si představili, ale polaz - to je slovo, které je pro většinu z nás opravdu velkou neznámou. A přece je pravděpodobné, že jsme ho v životě už vyráběli. Třeba ve škole. Pamatujete? Před Vánoci jsme si měli do školy na výtvarnou výchovu přinést jablíčko, špejle a sušené ovoce. Možná i hřebíček pro vůni. A pak to přišlo. Na špejle jsme postupně napíchali rozinky, křížaly, někdo třeba i sušené meruňky a další ovoce a také sušenou pomerančovou nebo citronovou kůru, která krásně voní. Ozdobené špejle doplněné mašličkami jsme potom zapíchali do jablka a vytvořili jsme jakéhosi ježka. A vlastně jsme ani netušili, že právě vznikl tradiční polaz.
Mohlo by vás zajímat
Naši předkové si s jeho výrobou ale dávali velkou práci. Špejlí bylo dost a mezi nimi se krásně vyjímaly zelené větvičky zimostrázu. Červená mašle dodala polazu tu pravou vánoční podobu, a kdo se odvážil, mohl ozdobenou kouli zavěsit třeba nad slavnostní stůl. I když jde o tradici, nemusíme tak striktně dodržovat všechna pravidla našich prababiček. Nikde není psáno, že nemůžeme využít třeba i modernější pochoutky, jako je popcorn, který svou bílou barvou nahradí symbol zimy, tedy sníh.
Tradice jsou tím, co nás spojuje s našimi předky. Proč se tedy alespoň o Vánocích neponořit do historie, z níž jsme všichni vyšli, a nezkusit se vžít do doby, která je pro nás tak vzdálená alespoň prostřednictvím takovýchto zdánlivých drobností?
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kateřina Medicejská zavedla ve Francii vidličky a sklenice. Za manželem se stěhovala i s nádobím
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 12 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 15 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Je vám po jídle zle? Na vině je překyselený žaludek! Co si dát, aby se břicho zklidnilo?
Jak uplést vánočku ze šesti pramenů. Názorné video vám ukáže, jak si s pletením poradit