Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Je mrkvová dieta bezpečná? Tohle se stane s tělem, když mu dáte jenom oranžovou zeleninu
Zdroj: Unsplash.com, Louis Hansel

Štíhlá linie je snem většiny z nás. Bohužel málokdo je tak trpělivý, systematický a ukázněný, že je ochotný tomu přizpůsobit celý svůj život, protože jinak to totiž většinou nejde. Pak ale přicházejí na řadu nejrůznější diety, které mají pomoci k rychlému úbytku hmotnosti. Jenomže spolu s kily, která často skutečně na chvíli odejdou, může odejít i zdraví. Pozor na to!

Pomůže mrkev doopravdy?

Jednou z poměrně oblíbených a v krátkodobém efektu také celkem účinných metod, jak přijít o nějaké to kilo tuku, je mrkvová dieta. Má to svoji logiku - mrkev má minimum kalorií a přitom je chutná, šťavnatá a upravitelná na mnoho způsobů. Jenomže stejně jako vždy, i tady platí, že se nemá nic přehánět. Mohli bychom si totiž vážně ublížit.

Mrkvová dieta je totiž samozřejmě založena hlavně na konzumaci tohoto druhu zeleniny, která tvoří základ celého jídelníčku. Není problém nastrouhat si ji syrovou třeba s kouskem jablka, chutná i dušená nebo pečená, můžeme z ní připravit šťávu nebo ji chroupeme "jen tak". Jenomže ať už mrkev jíme jakkoliv, pořád dostáváme do těla jen ty samé látky a nedostatek ostatních se musí zákonitě někde projevit.

Slabé svaly a žluté dlaně

Aby mohlo tělo dobře fungovat, musíme mu dodávat vyváženou stravu, tedy veškeré živiny, které potřebuje. To si sice uvědomujeme, ale ve chvíli, kdy se nevejdeme do šatů, stává rozum bohužel opodál. Ale i v takovou chvíli bychom měli myslet na to, že nechceme zhubnout jen na ten jeden pohovor nebo setkání s bývalými spolužačkami, ale ideálně na stálo. A to se s podlomeným zdravím, které si můžeme z mrkvové, ale i jakékoliv jiné jednostranně sestavené diety, odnést, jen těžko realizuje. Proto i ta mrkvová nesmí být tak přísná.

Problém je v tom, že vynecháme-li ze stravy bílkoviny, přijde únava, která patrně bude bránit ve vyšší tělesné aktivitě, jež k hubnutí přispívá. Navíc i když začneme ztrácet hmotnost, budou to ze značné části také svaly, které bez dostatečnéhu příjmu proteinů vadnou a chřadnou. Je neoddiskutovatelné, že živit se jen mrkví (nebo okurkou, případně jakoukoliv jinou zeleninou) není ani rozumné, ani účinné.  Jeden z efektů, který si můžeme také "vysloužit" konzumací mrkve, mrkve a zase jenom mrkve, je zácpa, což jistě není ten nejpříjemnější doprovodný jev. Další věc je, že díky betakarotenu v mrkvi obsaženém by příjem jejího velkého množství po delší dobu mohl způsobit zažloutnutí dlaní a chodidel.

S rozumem by to šlo...

Poměrně neškodná a stále alespoň dočasně účinná může být mírnější forma této diety, při které tělu dopřejeme i další látky, například tolik potřebné bílkoviny ve formě libového masa. Plátek kuřecích prsou, ryby nebo i kvalitního hovězího masa rozhodně ničemu neublíží a naopak posílí tělo do dalšího boje. Zapomenout bychom neměli ani na mléčné výrobky a pestrý výběr ovoce. Nemusíme se také zcela vzdávat pečiva, ale vybereme to celozrnné a samozřejmě to nebudeme přehánět s množstvím.

Jednoznačná rada odborníků tedy zní: pokud se už z jakéhokoliv důvodu rozhodnete pro dočasné omezení jídelníčku, musí stále zůstat vyvážený. Jen drastický úbytek přijímaných kalorií opravdu není tou pravou cestou za vysněnou štíhlou linií, ať už je sebelákavější a zdánlivě velmi účinný. Takže: všeho s mírou a ideálně pod lékařským dohledem.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více