Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
4. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Velice často platí přísloví "jiný kraj, jiný mrav" a úplně nejšastěji se to dá říct o jídle. Vydejte se proto s námi po krajích České republiky a ochutnejte ty nejvzácnější poklady české tradiční i netradiční kuchyně. Začneme v jižních Čechách: kraji plném rybníků s macatými kapry, hlubokých lesů, kde roste hříbek na každém kroku, pikadoru a cmundy.
Základem je jednoduchost
Jižní Čechy byly dříve krajem chudých sedláků, kteří si nemohli dovolit honosná jídla, ale zároveň potřebovali dostatek živin pro náročnou celodenní práci na poli. Základem mnoha pokrmů tedy byly snadno dostupné a vydatné suroviny, jako jsou brambory, zelí a houby z místních lesů. Hlavní jídla, jak je známe dnes, se vařila většinou jen v neděli a sváteční dny. Díky svojí sytosti a jednoduchosti měly speciální místo v jihočeském jídelníčku vždy polévky. Specialitou tohoto kraje je kulajda, hustá polévka se smetanou, koprem, vajíčky a houbami.
Mohlo by vás zajímat
Ryby, kam se podíváš
Když v krásném lázeňském městě Třeboň, které nalezneme asi 20 kilometrů od Českých Budějovic, Jakub Krčín z Jelčan budoval v 16. století Rožmberk, největší rybník v České republice, měl mu při tom podle pověsti pomáhat čert. To se podepsalo na kaprech, jejichž masa jsou při podzimních výlovech třeboňských rybníků k dostání stovky kilogramů. Právě kvůli pomoci pekelníka je jich údajně vždy dostatek a mají čertovsky dobrou chuť. Kapr se připravuje na mnoho způsobů; jí se nadívaný, upravený podle blatenských rybářů, kapr "načerno", "namodro" či kapr "jordán" - jde o úpravu, při níž se ryba podusí na červeném víně. Tamní specialitou jsou také kapří hranolky. Na tenké proužky nakrájené okořeněné filety se obalí v hladké mouce s trochou papriky a škrobové moučky a následně se smaží na oleji. Jedná se o skutečnou delikatesu.
Mohlo by vás zajímat
Na své si přijdou i milovníci sladkého
Na jihočeské dezerty opravdu není radno zapomínat. Mezi sladké pochutiny patří horké koblihy s roztékající se marmeládou, výborné vdolky s žahourem, sladkou omáčkou z borůvek z místních lesů, a dále hnětýnky, které se připravují při poutích a masopustech. U hranic jsou sladkosti i pokrmy obecně ovlivněny rakouskou a německou kuchyní.
Pikador, cmunda a bác
Nejlepší pikador koupíte ve stánku na Lannově třídě v Českých Budějovicích. A co to ten pikador vlastně je? Jde o párek v rohlíku, který prý roku 1972 českobudějovický řezník Václav Masopus objevil během dovolené ve Španělsku. Vynález začal prodávat ve své masně v Krajinské ulici rovněž v Českých Budějovicích a nazval jej pikador podle španělských krotitelů býků. Bramboráky Jihočeši v zásadě připravují jako cmundu a velmi oblíbená je příprava cmundy po kaplicku, která se od té normální liší přidaným zelím a uzeným masem. Z Prácheňska pochází například speciální slaná buchta bramborka, jejíž obdobě se na Plzeňsku říká bác.
Mohlo by vás zajímat
Kde se najíst?
Pokud si chcete pochutnat na dobrotách z Jihočeského kraje, kolikrát stačí jít do supermarketu. V každém najdete výrobky z jihočeské Madety, piva Budvar a Platan a po chvíli hledání byste rozhodně narazili i na jihočeského kapra. Pokud se přesto vydáte přímo do jižních Čech, abyste si prohlédli krásy Českého Krumlova nebo Třeboně, plavili se na raftech po Vltavě z Vyššího Brodu či objevovali krásy Šumavy, rozhodně stojí za to navštívit některé restaurace. V Českém Krumlově doporučíme Jakub restaurant, kde můžete ochutnat speciality z ryb, lívance s borůvkovým žahourem i tu vyhlášenou cmundu.
Mohlo by vás zajímat
Pro navození středověké atmosféry rozhodně v Krumlově nevynechejte ani Krčmu U Kata, která vás svojí atmosférou donutí vžít se do kůže středověkých štamgastů a pocestných. V Českých Budějovicích určitě stojí za návštěvu historická restaurace Masné krámy, kde vám k dobrému jídlu natočí místní Budvar. Pro milovníky ryb jsou tu potom restaurace Šupina a Šupinka v Třeboni, kam si můžete zajít pochutnat na kaprech, úhořích, sumcích, candátech a dalších skvělých rybích specialitách.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Josef Maršálek nabídl recept na lahodné věnečky: Buďte opatrní při vážení a krém připravujte při správné teplotě, radí cukrář
Věnečky jsou jedním z nejpopulárnějších dezertů u… Číst více
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Mezi nejoblíbenější české zákusky patří určitě… Číst více
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta stříkáme na připravené plechy ve dvou vrstvách. Video napoví, jak na to
Plechy nejprve potřeme tukem, pak vysypeme hrubou moukou a do ní naznačíme formičkou nebo skleničkou menší kroužky dostatečně daleko od sebe, protože… Číst více
Den věnečků se šlehačkou
Oblíbené věnečky z odpalovaného těsta bývají plněné krémem z pudinku a šlehačky. Těsto na tuto dobrotu není sice nejsnadnější na přípravu, ale když… Číst více
Časté chyby při přípravě věnečků z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta jsou snadné na přípravu, pokud si uvědomíme, že procházejí několika druhy kuchyňských úprav a každá z nich má svá úskalí… Číst více
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Odpalované těsto je noční můrou většiny hospodyněk. Přitom se není čeho bát - stačí dodržet pár jednoduchých zásad a připravíte pro rodinu nadýchané… Číst více
Odpalovaná hmota: Připravte si lahodný korpus jako základ pro žloutkové věnečky
Po čem se díváte nejdříve, když vejdete do cukrárny? Pokud nejste výjimkou, hledají vaše oči mezi zákusky právě žloutkové věnečky. Tento zákusek není… Číst více
Žloutkový krém: Chutná náplň s vůní rumu pozvedne chuť žloutkových věnečků
Žloutkový krém je velmi snadný na přípravu a jak už jeho název napovídá, nepotřebujete na něj žádné speciální nebo těžko dostupné suroviny. Připravte… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
Jak jedli prvorepublikoví četníci? V kasárnách frčely tzv. republikánské řezy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bleskové rohlíky
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 21 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 23 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49