Už jste pili redespresso? Vypadá to jako káva, ale není to káva. A ani čaj
13. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Vypadá to jako káva, ale není to káva. Povzbudí to jako čaj, takový popis ovšem také nesedí. Redespresso je hitem mezi zasvěcenými znalci teplých nápojů. Už jste o něm slyšeli? A oč se vlastně jedná?
Ani káva, ani čaj
Před několika lety zapálení milovníci kávy a dalších horkých nápojů - ti, kteří vás vždy opraví, že nic jako 'malé espresso' neexistuje - objevili novinku zvanou redespresso. Tato speciální pochoutka se pomalu dostává i do širšího povědomí. Už jste se s redespressem setkali?
Mohlo by vás zajímat
Redespresso na první pohled vypadá jako klasické espresso. Připravuje se v kávovaru a má i vrstvu husté pěny stejně jako kvalitní káva. Při bližším zkoumání ale člověk začne pochybovat. Ze všeho nejdřív si ten, kdo si dá redespresso naslepo, všimne jiné, nasládlé, skoro až medové vůně. I barva nápoje je trochu jiná, rozhodně ne přímo černá, spíše hodně tmavě červená. Při prvním ochutnání už je jasno - tento nasládlý drink nemá s kávou nic společného! A je to pravda - když pijete redespresso, pijete ve skutečnosti rooibos. Speciálně upravený rooibos, pro pořádek, aby bylo možné připravovat jej v kávovaru. Stejně jako káva se rooibos na redespresso vkládá do košíčku, ale na rozdíl od kávy se nestlačuje. Extrakce rooibosu také trvá kratší dobu než v případě kávy.
Proč pít redespresso?
Redespresso neseženete v každé kavárně, dá se ale pořídit i ve větším balení pro domácí přípravu, máte-li kávovar (ať už pákový, či kapslový) nebo alespoň french press. Díky intenzivní a bohaté chuti je možné pít ho také v úpravě jako latté nebo capuccino; ostatně, v Africe, odkud rooibos pochází, místní tento nápoj tradičně doplňují mlékem a cukrem. Proč ho určitě zkusit? Tak především je takto upravený rooibos velice zdravý - díky extrakci v kávovaru nabízí jedna porce redespressa obrovské množství antioxidantů. Rooibos není čaj, připravuje se ze stonků a listů keře jménem čajovec kapský. Ty se suší, společně drtí, a pak se nechají oxidovat, čímž získají onu červenou barvu.
Mohlo by vás zajímat
Rooibos je důležitý zejména díky obsahu prospěšných flavonoidů (látky s antioxidačními účinky, souhrně nazývané jako vitamín P) kvercetinu a luteolinu, které jsou známé pro využívání v podpůrné léčbě rakoviny. Podle autorů odborného článku Quantitative Characterization of Flavonoid Compounds in Rooibos Tea publikovaném v roce 2002 v Journal of Agricultural and Food Chemistry může popíjení rooibosu pomáhat také s nervovým vypětím, alergiemi a trávicími potížemi, především se zácpou. A protože rooibos neobsahuje kofein, hodí se i jako lék pro děti či těhotné a kojící ženy. Dále v rooibosu najdeme minerální látky mangan, fluor a především měď. V rooibosu je rovněž obsaženo menší množství vitamínu C.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
V čem obalit vanilkové rohlíčky? Úžasné voňavé cukroví dotvoříme nejlépe domácím vanilkovým cukrem
Záhada slavné limonády: Proč se zázvorové pivo jmenuje pivo, když to vlastně není pivo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 2 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 22 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský