Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána
11. 5. 2021 Vaření
Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina, jejíž sezóna právě teď startuje. Křehká brukev plná vitamínů a minerálů se dá v kuchyni upravit na tisíce způsobů...
Proč si zamilovat kedlubny?
Češi kedlubny milují. Daří se jim u nás a jsou k dostání od května až do podzimu. Právě teď tedy začíná jejich sezóna. Kedlubny mají široké využití v kuchyni, ale to není jediný důvod, proč si je zamilovat. Obsahují totiž vitamín C a vápník - ale pozor, obojího najdeme více v listech, které často zbytečně vyhazujeme, protože jíme hlavně hlízy.
Mohlo by vás zajímat
Kedlubny vedle toho obsahují také draslík, hořčík mangan a železo, najdeme v nich vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a hodně vlákniny. Ta snižuje hladinu cholesterolu a zajišťuje správný chod našeho zažívání. A k tomu všemu navíc mají kedlubny hrozně málo kalorií.
Pikantní pomazánka
Kedlubna je vynikající i jen syrová, nakrájená a pozor - posolená. Právě sůl vyzdvihne její pikantní chuť i křehkost. Výborná pomazánková kombinace je kudlubna a ředkvičky. Zeleniny podobného typu mají obě řízný šmak a jsou křupavé. Onen říz je ovšem potřeba trochu zjemnit, k čemuž poslouží tvaroh nebo ve více fit verzi sýr cottage. Zeleninu stačí nakrájet a promíchat s mléčnou surovinou. K tomu sůl, pepř a čerstvé bylinky, třeba kopr nebo pažitka, a můžete mazat na chleba.
Stran kombinací se kedlubna dobře hodí k bramborám, a to jak v zapečené formě třeba se sýrem, tak jako kedlubnová omáčka k vařeným bramborám. Brambory se neztratí ani v kedlubnové polévce. Anebo servírujte bramborové knedlíky ke kedlubnovému „zelí“. O zelí z brukve psala už Anuše Kejřová, slavná česká úsporná kuchařka:
Řízek bez masa
Máte doma vegetariána a chystáte řízky, které vám jíst nebude? Přihoďte mezi plátky naklepaného masa i několik větších plátků kedlubny. Stačí je obalit v trojobalu jako klasické řízky a úplně stejně je také osmažit. Zní to možná překvapivě, ale smažená kedlubna chutná výborně a je úžasně šťavnatá.
A když už jsme u smažených dobrot; z kedlubny můžete vykouzlit i výborné hranolky. Kromě cca třech kedluben budete potřebovat jen grilovací koření na zeleninu, sůl a pepř a trochu olivového oleje. Brukve stačí oloupat a nakrájet na hranolky, pokapat je olejem, přidat koření a dobře promíchat, aby se všechny hranolky v marinádě obalily. Pak je můžete udělat na pánvi nebo ve friťáku, zdravější variantou je péct je cca 20 minut na 200°C.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 10 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 14 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči