Tajemství točené zmrzliny: Za její původ vděčíme malé nehodě na předměstí New Yorku
10. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Také vždycky zajásáte, když někde u stánku prodávají točenou zmrzlinu? Většina lidí si ji nostalgicky spojuje s dětstvím a někteří tvrdí, že tehdy byla tato ledová pochoutka nejlepší. Ale to tak úplně neplatí. Točená zmrzka se naštěstí opět vrací do módy, a to v mnoha příchutích a často i v lepší kvalitě.
Za její objev může píchlá pneumatika
Považujete točenou zmrzlinu za českou specialitu? V tom případě vás musíme vyvést z omylu. Sladkou pochoutku vám do kornoutku natočí v mnoha státech světa, původně přitom pochází z Ameriky, kde se začala prodávat již ve 30. letech minulého století. Jak je uvedeno na webu Carvel.com, zásluhy na tom má zakladatel americké zmrzlinářské firmy Carvel, pan Tom Carvel. Ten v roce 1934 při jedné jízdě se svým zmrzlinářským autem píchnul v městečku Hartsdale na předměstí New Yorku pneumatiku. Auto měl ale plné zmrzliny, která se začala pomalu roztékat. Zastavil tedy na parkovišti a začal prodávat lidem tající zmrzlinu. Brzy měl vyprodáno, došel tedy k závěru, že měkká zmrzlina chutná lidem mnohem víc než tuhá a hodně zmrzlá a začal takovou vyrábět záměrně. Vyvinul tajnou recepturu na měkkou zmrzlinu i patentované stroje na její výrobu při nízkých teplotách. V roce 1936 Carvel otevřel právě v Hartsdale svou první provozovnu. Vynález stroje na výrobu zmrzliny si ovšem nechal patentovat již v roce 1926 Charles Taylor z Buffala. Jeho společnost Taylor Company dodává stroje na výrobu zmrzliny dodnes třeba do McDonald's. Objev točené zmrzliny si nárokuje i americký řetězec restaurací rychlého občerstvení Dairy Queen. Podle jejich webu Dqwoodbridge.com prý vymysleli recepturu na točenou zmrzlinu v roce 1938 a zaznamenali s tím takový úspěch, že jen za dvě hodiny zkušebního prodeje natočili 1600 porcí.
Mohlo by vás zajímat
Měkká, lehká, nadýchaná
V angličtině se točené zmrzlině říká soft (měkký) serve, což odkazuje k původní teorii o roztékající se „zmrzce“. Opravdu je měkčí, lehčí a také asi o pět stupňů teplejší než jiné zmrzliny. Na rozdíl od nich se také točená zmrzlina nevyrábí najednou, vždy se mrazí jen jedna právě točená dávka. Na přípravu se používá tekutá směs namíchaná z prášku, která mnohdy obsahuje jako většina polotovarů rostlinné tuku, barviva, konzervanty a umělá dochucovadla. V poslední době ale přibývá výrobců, kteří dělají zmrzlinu opravdu poctivě, z ovoce, smetany a mléka. Zlepšily se i stroje na její výrobu, zmrzlina tak může být smetanovější a našlehanější. Kvalitu zmrzliny ovlivňuje i péče o stroj. Ten je nutné pravidelně čistit a směs v něm nesmí zůstávat přes noc.
Mohlo by vás zajímat
S pruhy nebo s tyčinkou?
I když ve většině provozoven nabízejí osvědčenou klasiku – čokoládu s vanilkou, objevují se i exotičtější a zajímavější příchutě. Jedinou nevýhodou točené zmrzliny je, že vždy si můžete vybírat pouze ze dvou příchutí. Nejoblíbenější je přitom smetanová zmrzlina, hned za ní se umísťuje čokoládová a pak jahodová. Aby nevypadala moc obyčejně, často se zmrzlina zdobí různými posypkami, máčí se do čokoládové polevy nebo do kakaa a nebo se podává se zapíchnutou čokoládovou tyčinkou. Populární je také tzv. proužkovaná, která je po stranách ozdobená pruhy ovocného gelu. Pokud patříte mezi opravdové nadšence a chcete mít jistotu, že je zmrzlina kvalitní a z dobrých surovin, připravte si ji domácí pomocí speciální přístroje na výrobu zmrzliny – zmrzlinovače. Pořídit se totiž dají i verze s menší vychytávkou, díky níž si můžete zmražený krém natočit do kelímku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čedaru
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Může být úplně světlý jako eidam, nebo trochu… Číst více
Šílené kombinace, které chutnají fantasticky: Už jste zkusili hranolky se zmrzlinou, chipsy s čokoládou nebo donut se slaninou?
Čokoláda ochucená mátou nebo chilli papričkami je… Číst více
Fantastická brokolicová polévka s čedarem. Jak ji uvařit, aby chutnala božsky?
Brokolice není potravina, kterou by každý… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Legendární anglický jablečný koláč se sýrem čedar je úžasně křehký a chutná skvěle
Zdá se vám kombinace sladkého jablečného koláče a… Číst více
Upekli jsme chipsy ze 6 druhů sýrů a porovnali výsledky: Nejkratší dobu se peče čedar, nejdéle křupavý zůstane parmezán
Sýrové chipsy jsou vynikající pochoutkou, která… Číst více
Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Hledáte stále nějaké nové tipy, jak naložit s… Číst více
Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z… Číst více
Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Česnečka by se dala právem označit za jednu… Číst více
Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den čokoládové zmrzliny
6 důvodů, proč jíst mango každý den + recept na domácí mangovou zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 23 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32