Šťavnaté švestky vyčistí střeva, zklidní nervy a dokonce pomůžou i s hubnutím!
15. 8. 2021 Životní styl
Oblíbili jste si tohle šťavnaté letní ovoce? To je dobře! Švestky totiž nejen skvěle chutnají, ale také jsou výborným přírodním lékem na mnohá onemocnění. Přečtete si, s čím vším vám mohou pomoci!
Rodina slivoní
Slivoň švestka neboli švestka domácí je strom z rodu slivoň a čeledi růžovitých. Plodem slivoně švestky je švestka, které se v Čechách někdy říká slíva, na Moravě kadlátko nebo trnka a ve Slezsku slivka. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék pocházejí švestky původně z oblasti Předního Východu a z jihoevropských zemí. Brzy však zdomácněly i v celé střední Evropě, což je dobře. Tmavě modré oválné plody se špičatými konci a peckou uvnitř mají v kuchyni široké využití. Švestky se konzumují syrové, konzervované mražením, kompotované, dělají se z nich povidla, plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče, dávají se pod maso, suší se nebo se z nich po zkvašení destilací vyrábí slivovice. Ale kromě toho, že jsou takřka univerzální kuchyňskou surovinou, mají i řadu zdraví prospěšných látek.
Mohlo by vás zajímat
Zdraví kolem pecky
Jak uvádí portál Healthline.com, švestky obsahují vitaminy A, C, B a K, dále draslík, měď a magnézium, mají taky hodně vlákniny a jen málo kalorií. Švestky čerstvé i sušené jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají mírnit záněty v těle a chránit buňky před poškozením volnými radikály. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék nám konzumace švestek může velmi prospívat. Vitaminy a minerály v nich obsažené pomáhají posilovat nervy a tak nás činí odolnějšími vůči stresu, chrání srdce a imunitní systém a zlepšují schopnost soustředění. Dále švestky díky vláknině čistí střeva, pomáhají při zácpě a zároveň jsou výhodné na hubnutí. Podle údajů z webu Kaloricketabulky.cz mají čerstvé švestky ve 100 g pouze 199 kJ. Hodí se tak jako skvělá, sladká a šťavnatá svačinka při redukčním režimu a také v jídelníčku diabetiků. Vláknina obsažená ve švestkách totiž zpomaluje rychlost, s jakou tělo po jídle vstřebává sacharidy, což způsobuje, že hladina cukru v krvi stoupá postupně, a ne prudce.
Mohlo by vás zajímat
Co s nimi v kuchyni
Jak už jsme uvedli, možností je spousta. Zkuste podle našeho receptu uvařit třeba famózní švestkové knedlíky, nebo upečte slavný francouzský koláč far, případně klasický švestkový koláč s drobenkou. Máte-li dost velký mrazák, skvělé je švestky si na zimu zamrazit. Pak je ovoce skoro jako čerstvé a také si zachová nejvíc vitaminů a minerálů. Postupujte tak, že čerstvé švestky řádně omyjete horkou a pak studenou vodou, necháte oschnout na papírové utěrce, poté podélně překrojíte, vypeckujete a necháte zamrazit. Další možností je udělat z přezrálých švestek oblíbená povidla. Zkrátka, švestková sezona jede, tak to nepropásněte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Chleba můžeme kdykoliv koupit v obchodě, ale není nad ten vlastní, domácí, který vydrží týden zabalený v utěrce a je pořád velmi dobrý. Poradíme vám,… Číst více
Pečeme s Ivou: Tmavý žitný chleba připravíme velmi snadno. Nejlépe chutná s jemnou tvarohovou pomazánkou a pažitkou
Máte rádi kváskové chleby a chutná vám tmavý… Číst více
Reuben polévka výborně zahřeje, nasytí a chutná úplně stejně jako slavný americký sendvič se zelím
Pokud máte v oblibě zelné polévky, možná vás… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zapomeňte na citrony! Černý rybíz je nenápadná bomba plná vitamínu C
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 11 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 15 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit dokonalý švestkový kompot, který oceníte hlavně v zimě při pečení koláčů či bublanin
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu