Originální využití korkových zátek
4. 12. 2012 Tipy a triky
Vždy, když otevřete láhev vína, zbude vám korková zátka. Ta však nemusí nutně skončit v koši mezi odpadky, ale naopak se může stát součástí praktických a originálních interiérových dekorací, které vás budou těšit den co den.
Vždy, když otevřete láhev vína, zbude vám korková zátka. Ta však nemusí nutně skončit v koši mezi odpadky, ale naopak se může stát součástí praktických a originálních interiérových dekorací, které vás budou těšit den co den.
Zajímavosti o korku
Dá se říci, že korek má výjimečné vlastnosti. Výchozí surovinou pro jeho výrobu je kůra z korkového dubu Quercus Suber, kterému se dobře daří například ve Španělsku a Portugalsku. Kůra se loupe ze živého stromu – ten má však vynikající regenerační vlastnosti, a tak se povrchová vrstva časem obnoví. Kvalitní korkovou úrodu lze z jednoho stromu získat až sedmnáctkrát. Zajímavé je, že k prvnímu loupání může dojít až po čtvrt století stáří stromu a potřebnou kvalitu má korek až při třetím sběru – mezi jednotlivými sklizněmi musí navíc uplynout alespoň devítiletá pauza, aby se kůra řádně obnovila. Získávání korku je tedy poměrně zdlouhavou a náročnou procedurou, která se však bezesporu vyplatí.
Výjimečnost tohoto materiálu tkví v tom, že jeden centimetr čtvereční korku protkávají až desítky milionů buněčných membrán, které mají schopnost zadržovat plyn. Díky tomu je měkký a pružný korek dokonalou vodotěsnou, tepelnou a zvukovou izolací. Korek je dále přirozeně antialergický a navíc působí jako repelent, takže odpuzuje hmyz. K tomu všemu se připojuje jeho struktura, která je příjemná nejen na dotek, ale i na pohled.
Korkové dekorace
Všichni zahrádkáři, pěstitelé a milovníci rostlin mohou vtipně využít korkových zátek. Označte například svoji bylinkovou zahrádku korkovými značkami, které budou zároveň působit i jako milá dekorace.
Další vychytávkou jsou korkové podložky. Těch není v kuchyni nikdy dost, protože každou chvilku potřebujeme na bezpečné místo odstavit rozpálený hrnec či horký talíř. Vlastnoručně vyrobené korkové podložky představují originální způsob, jak ochránit nábytek před teplem a poškrábáním. Zátky uspořádejte svisle do kruhu a pak je pevně stáhněte kovovou svorkou a je hotovo.
Neméně zajímavým nápadem jsou rohože z korkových zátek, které vám skvěle poslouží například v koupelně. Měkký a na dotek příjemný korek je k tomuto účelu více než vhodný. Zátky stačí podélně přeříznout a poté je plochou stranou nalepit na obyčejnou rohožku. Korková rohož se stane nejen zajímavým doplňkem, ale navíc vám poskytne velmi příjemnou masáž při každém šlápnutí.
Nejrůznější nástěnky jsou nejen praktické, ale také se z hlediska trendů moderního bydlení vrací do módy. Vyrobte si přírodní nástěnku z korku tím, že nalepíte zátky na rovný a pevný podklad (například dřevěnou či plastovou desku) - a místo na připíchnutí fotografií z dovolené, obrázků vašich dětí nebo seznamu nákupu je na světě.
Jelikož se blíží doba Vánoc, můžete si z korkových zátek vyrobit poutavé vánoční ozdoby. Velmi netradiční je například korkový věnec. Vánoční věnec vytvořený ze zátek vypadá dokonale rustikálně a zajisté bude budit pozornost. Jeho výroba je přitom více než snadná – stačí poslepovat korkové zátky. Věnec můžete ozvláštnit třpytkami, umělým sněhem či velkou mašlí.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat a zpracovat ořechy. Vyzkoušejte rady a tipy na jejich využití
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Komentáře
16. 2. 2016 08:29
26. 12. 2012 12:42
9. 12. 2012 04:27
8. 12. 2012 18:00
8. 12. 2012 18:00
8. 12. 2012 13:35
8. 12. 2012 11:51
7. 12. 2012 20:49
6. 12. 2012 20:20
fakt moc pekne
6. 12. 2012 08:24
5. 12. 2012 18:54
5. 12. 2012 18:49
5. 12. 2012 14:36
4. 12. 2012 20:23