Nejlepší horká čokoláda? Přidejte smetanu, koření a bonbony marshmallow!
22. 11. 2021 Vaření
Víte, co je lepší než čokoláda? No přece horká čokoláda… Už jen její vůně navodí dokonalou atmosféru klidu a pohody nejlépe někde u krbu. Zahřeje venku na předvánočním trhu, po procházce zasněženou krajinou a ještě vám připomene bezstarostný čas dětství.
Nápoj od Mayů a Aztéků
Dnes si nejčastěji vychutnáváme čokoládu v tabulkách nebo v různých tyčinkách, ta v podobě nápoje ale byla první. Nápoj z pražených a pak na prášek podrcených kakaových bobů popíjeli indiáni dávno předtím, než se vyrobil v Holandsku první čokoládový prášek a mnohem dřív než se začala kakaová pasta lisovat do podoby tabulek. Co na tom, že čokoládový nápoj od starých Mayů a Aztéku chutnal trochu jinak, nebyl sladký, ale naopak dochucený chilli papričkami a ještě se pil spíš studený než horký. Právě jim a jejich nápadu zalít kakaové boby vodou vděčíme za chvíle pohody, které si můžeme užívat u šálku s horkou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Zbaví vás únavy a dodá sílu
Cesta od trochu zvláštního hnědého nápoje k dnešnímu krémovému a smetanovému zázraku byla poměrně dlouhá. Podle knihy Velká encyklopedie čokolády byla původní čokoláda spíš vodová a plná tuku, respektive kakaového másla, které na povrchu nápoje vytvářelo mastná kola. Aztékové ji proto často zahušťovali mletou kukuřicí, která díky obsahu škrobu pohlcovala tuk. I přes tuto její ne úplně pozitivní vlastnost byla čokoláda luxusním nápojem, který si mohla dopřávat jen hrstka vyvolených. Popíjeli ji králové, šlechtici a významní kněží, ale také aztéčtí válečníci, jimž dodávala sílu na válečných výpravách. Čokoláda totiž byla považována za dokonalý zdroj energie a už tehdy za účinné afrodiziakum, takže se s oblibou popíjela i na svatebních hostinách a byla součástí různých náboženských rituálů. Přímo od indiánských kmenů se naučili pít čokoládu španělští osadníci, kteří se do ní doslova zamilovali a přivezli kakaové boby do Evropy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Lepší je se skořicí, chilli nebo s rumem
Čokoládu mnoho lidí připravuje jen z kakaového prášku nebo instantní směsi, touto cestou ale nikdy nedosáhnete tak dokonale krémového nápoje. Vždy je lepší sáhnout po tabulkové čokoládě s co nejvyšším obsahem kakaové sušiny. Pro nápoj s výraznou čokoládovou chutí volte nejlépe čokoládu s obsahem kakaa aspoň 70 %. Pokud ale připravujete čokoládu dětem, klidně vyberte nějakou méně procentní. Ruku na srdce, nejlepší přece stejně vždy byla čokoláda z rozlámaných čokoládových figurek nebo ze zbylé vánoční kolekce. Pokud milujete hodně sladké, můžete použít i bílou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu je možné smíchat jen s mlékem, jemnější a krémovější chutě dosáhnete pomocí smetany ke šlehání jíž nahradíte část mléka. Velkým hitem hlavně mezi dětmi je čokoláda ozdobená velkými či malinkými bonbony marshmallow. Ty se v horkém nápoji rozpustí, ještě víc ho osladí a vytvoří na něm lahodnou pěnu. Toho se ale většina děti nedočká, neboť bonbony většinou vyzobou z nápoje ještě dřív, než se stihnou rozpustit. Stejně tak můžete dětem do čokolády přihodit i barevné lentilky, které ještě zvýrazní čokoládovou chuť nápoje a trochu ho zahustí. Dospělí si zase mohou horkou čokoládu vylepšit nějakým kořením – k čokoládě se hodí výborně skořice, vanilka, nové koření, hřebíček, anýz nebo směs perníkového koření. Jste-li odvážnější, předejte špetku chilli papriček či pepře nebo jí dodejte grády pomocí rumu, mandlového likéru nebo třeba griotky.
Pořádně hustá čokoláda
Ve Španělsku nebo v Itálii mají rádi čokoládu trochu jinou. Spíš než nápoj připomíná řídký pudink. Ta španělská se často podává k místnímu oblíbenému dezertu – smaženému pečivu z odpalovaného těsta churros. Hustoty a krémovosti se dosahuje pomocí jedné ingredience, v níž můžete spatřit inspiraci původní recepturou Aztéků, a sice škrobové moučky – kukuřičného či bramborového škrobu. Díky němu se všechny ingredience krásně propojí v hladký a jemný krém bez hrudek nebo sražených kousků čokolády. Vyzkoušejte ji třeba podle následujícího receptu. V 500 ml mléka nejprve rozpusťte 1 lžičku kukuřičného škrobu nebo tapioky a podle chuti přidejte cukr. Vše prošlehejte a nalijte do hrnce. Z stálého míchání mléko zahřívejte na mírném ohni. Přidejte 175 g hořké čokolády nalámané na kousky a nechte ji rozpustit. Dochuťte čokoládu špetkou skořice a pepře a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hladká hustá směs. Ozdobte ji ušlehanou šlehačkou nebo do ní namáčejte tyčinky churros.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat kvalitní čokoládu? Sledujte složení, množství kakaa i původ kakaových bobů
Den čokoládových pecek
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami