Nejlepší polevy na cukroví: Jak na hříšně čokoládovou nebo hladkou citronovou?
2. 12. 2021 Vaření
Poleva může být v případě cukroví tou závěrečnou „třešničkou na dortu“, tedy něčím, co z už tak dobré sladkosti udělá ještě lepší. Aby tomu tak ale opravdu bylo, je potřeba vědět, kdy, co a jak. A právě s tím vám poradí náš „polevový“ manuál. Najdete zde jak základní druhy polev, tak postupy, které nezklamou.
Správné načasování
S polevami se to má podobně jako s krémy. Podle toho, z čeho přesně je poleva vyrobena, podle toho volíme i správný čas, kdy s ní cukroví zdobit. Jednou z nejvíce trvanlivých je bílková poleva na perníčky. Dlouho vydrží i citronová, cukrová, rumová nebo kávová. Ale pozor! Nejde jen o to, aby se poleva nezkazila, ale také, aby na cukroví dobře vypadala, hezky držela tvar a byla stále ještě „k zakousnutí“. Ve většině případů, kromě těch perníčků, proto platí, že stačí polevou dozdobit cukroví krátce před svátky. A ještě jednu věc bychom neměli opomenout. Tou je správné uložení.
Mohlo by vás zajímat
Správné skladování
Cukroví zdobené polevou vyžaduje jemnější zacházení. Nejvíce háklivá na různé otlaky a změny barvy je poleva čokoládová. Nejlépe snáší „nešetrné způsoby“ poleva citronová či ledová. Pokud polevu ještě sypete nějakým zdobením, jež zakrývá větší část plochy cukroví, máte problém s otlaky tak trochu vyřešený, zdobení to zkrátka zakryje. I tak je ale vhodné cukroví skládat vždy jedno vedle druhého a pokud možno jen v jedné vrstvě. Jestli kvůli skladování potřebujete dát více vrstev na sebe, proložte jednotlivé vrstvy pečicím papírem. Aby poleva krásně držela a nebyla otlačená, dozobte cukroví, dokud poleva nezaschne, ještě třeba oříškem nebo mandlí, případně cukrářským zdobením. Právě to bude tvořit „malou stříšku“, která bude bránit ostatním kouskům nebo papíru nad ní k přilepení. Cukroví zdobené polevou skladujte vždy v chladu, ale nemělo by zmrznout. Pak už poleva, zejména čokoládová, změní vzhled i chuťové vlastnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polevy čokoládové
K jejich přípravě můžete použít libovolný druh čokolády, tedy hořkou, mléčnou i bílou. Tu stačí rozpustit ve vodní lázni nebo nad párou, případně v mikrovlnné troubě. Pokud chcete mít čokoládu nakonec, po finálním nazdobení, tuhou, ale zároveň krásně lesklou a sametovou, je potřeba ji natemperovat neboli předkrystalizovat. Takto upravená čokoláda pak nezešedne a krásně drží barvu i lesk. Proces temperování znamená, že se čokoláda rozehřeje na teplotu 45 °C a následně se prudce a rovnoměrně zchladí na 28 °C (dle druhu čokolády). Jak to udělat v domácích podmínkách? Nejsnazší způsoby jsou dva: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce, část si ale nechejte bokem, a pak do rozpuštěné čokolády přimíchejte rychle kousky odložené čokolády. Tímto postupem se rozehřátá čokoláda zchladí a netemperuje. Druhou možností je rozpuštěnou čokoládu v misce vložit do jiné mísy s ledem a čokoládu promíchávat rychle, dokud nezchladne na těch zhruba 30 °C. Nemáte-li teploměr, poznáte to i na rtu. Správně zchlazená, ale ještě stále teplá, čokoláda při přiložení na ret lehce zastudí. V té chvíli s ní můžete polévat hotové cukroví, a dokud poleva nezaschne, tedy co nejrychleji, i dozdobit oříšky nebo něčím jiným. Jednodušší čokoládové polevy jsou tyto:
- Čokoládová poleva levná: Chcete-li ušetřit, můžete čokoládu naředit 100% tukem (Iva). V takovém případě není nutné temperovat, stačí čokoládu rozehřát a smíchat 1:1 s tukem. Tedy například 100 g čokolády se 100 g tuku.
- Smetanová čokoládová poleva: smíchejte 150 g rozehřáté čokolády se 120 g smetany. Pozor, tahle poleva nebude nikdy zcela tuhá, hodí se tedy spíše na dortíčky, které je nutné skladovat jen v jedné vrstvě.
Citron, káva, vanilka…
Čokoládu bychom měli, pojďme si připomenout další polevy. Ty mají většinou stejný základ, a tím je dobře prosetý moučkový cukr a nějaká tekutina, nejčastěji voda, káva, citronová šťáva nebo alkohol (obvykle rum). Všechny suroviny je vždy potřeba vymíchat dohladka. Stačí ručně, vařečkou. Tady vám nabízíme základní předpisy:
- Citronová poleva: smíchejte 150 g moučkové cukru, 3 lžičky horké vody a přes sítko scezenou šťávu z půlky citronu.
- Rumová poleva: smíchejte 150 g moučkového cukru, 1 lžíci horké vody a 2 lžíce rumu. Polevu můžete dobarvit lehce dorůžova kapkou červeného potravinářského barviva.
- Kávová poleva: smíchejte 240 g moučkového cukru a 3 lžíce horké kávy.
- Vanilková poleva: smíchejte 250 g moučkového cukru, vydlabanou dřeň z 1 vanilkového lusku a 4 lžíce vroucí vody
- Kávová poleva bílková: smíchejte 2 přes sítko protřené bílky, 280 g moučkového cukru, 2 lžíce vroucí vody a 1-2 lžičky jemně mleté kávy. Důkladně vše utřete dohladka.
- Bílková poleva na perníčky: na jeden bílek použijte asi 200 g moučkového cukru a pár lžiček citronové šťávy. Záleží ovšem jak na velikosti vajec, tak na tom, jestli se mají perníčky polevou potírat nebo tvořit pevnější kontury. Proto jsme k této polevě sepsali samostatný návod.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, kdy a proč používat pečicí papír? Hodí se i do mrazničky nebo při vaření v páře!
Víte, jak skladovat vánoční cukroví? Pořiďte si plastové dózy, krabice či keramické hrnce
Zdobení čokoládovou polevou: Několik tipů, jak ozdobit jednoduchý moučník
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27