VAŇKOVY POKLADY KLASICKÉ ČESKÉ KUCHYNĚ ANEB GASTROPORNOGRAFIE POČESKU
4. 3. 2013 Tipy a triky
Knihy a pořady o vaření jak návodné, tak soutěžní poslední dobou zahlcují televizní programy i knihkupecké regály. Je ale potřeba rozlišovat kvalitu nad kvantitou. V této recenzi si posvítíme na kuchařku šéfa Pražského kulinářského institutu, kritika mnohých českých stravovacích návyků i kvality potravin u nás prodávaných, Romana Vaňka.
Knihy a pořady o vaření jak návodné, tak soutěžní poslední dobou zahlcují televizní programy i knihkupecké regály. Je ale potřeba rozlišovat kvalitu nad kvantitou. V této recenzi si posvítíme na kuchařku šéfa Pražského kulinářského institutu, kritika mnohých českých stravovacích návyků i kvality potravin u nás prodávaných, Romana Vaňka.
Kuchařka Romana Vaňka s názvem Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila vás zaujme na první pohled. Téměř dvousetstránkový formát A4 pevné vazby s jednoduchou, ale působivou obálkou je nabitý informacemi od první do poslední stránky.
Zejména začínající kuchařky i kuchaři ocení popsané schéma těl zvířat chovaných na maso (mimochodem, věděli jste, že každý vepř má svůj oříšek?) i fotopřehled měrných jednotek včetně jejich gramáže.
Kniha je chronologicky řazena od polévek a jejich zavářek (mimo jiné zde nalezneme tři druhy knedlíčků, dva druhy nudlí nebo recept na krupicové noky, jejichž přípravu jistě nemusím vysvětlovat), receptů na zpracování vnitřností a příloh až po hlavní chody, saláty a sladké pokrmy.
Autorův důraz na českou tradici, domácí stravu a především kvalitu zpracování se prolíná celým dílem – u každého receptu nalezneme finální fotografii, případně komentovaný fotonávod náročnějších kroků. Časté jsou i zlepšováky a rady v blocích babiččiných rad. Kromě standardní klasiky českých jídelních stolů zde nalezneme i neobvyklé nebo nepříliš známé pokrmy (Žahour, Vejmrda) i recepty dietní (např. bramborový salát bez majonézy).
V posledním odstavci bych měla uvést negativa, žádná jsem ale nenašla. Poklady klasické české kuchyně jsou dárkem vhodným pro úplné gastronováčky i zběhlé kulináře; chcete-li si upéct domácí pečivo nebo vyrobit domácí majonézu, zkusit jelení hřbet s glazírovanými kaštany nebo jen pohostit své strávníky tradiční českou bramboračkou, sáhněte po této studnici receptů, dle kterých vařily už naše babičky.
Aneta Holá
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uplést vánočku ze šesti pramenů. Názorné video vám ukáže, jak si s pletením poradit
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 10 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 15 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský