Knedlíky k obědu: Zločin nebo tolerovatelný hřích? Odbornice zná odpověď!
13. 4. 2022 Životní styl
Dát si knedlíky k obědu patří mezi oblíbené české zvyky. Jedná se o věc, kterou bychom neměli dělat, a raději se poohlédnout po zdravějších variantách, nebo si je v klidu vychutnat?
Tradiční české knedlíky
Knedlíky jsou tradičním českým pokrmem, na který si řada lidí nedá sáhnout a neobejde se bez něj přinejmenším každý sváteční den. Na druhou stranu je tu početná skupina lidí, která by knedlík nevzala do pusy, protože by mohli přibrat a kdoví, co ještě. Kdo má tedy pravdu? „Vše je o množství a vždy na něm záleží. Pokud si dáte dva knedlíky, nic se nestane. Pokud jich však sníte deset, tak samozřejmě přesáhnete váš energetický příjem,“ říká pro Toprecepty.cz autorka několika knih o hubnutí a výživová poradkyně Karolína Katchaba Hrubešová.
Mohlo by vás zajímat
Roli hraje množství jídla a jeho složení
Když se podíváme na to, z čeho se knedlíky skládají, zjistíme, že o žádný významný prohřešek se nejedná. Houskový knedlík z prášku obsahuje v sušené formě ingredience, které by člověk použil i při domácí přípravě. Místo droždí v sáčku najdeme kypřící látky, což není velký problém. Spíše by se mělo řešit něco jiného. Co je to?
„Například rýže je dle všech doporučení nejideálnější příloha do redukce, ale když jí sníte plný talíř, vyjde to nastejno jako s těmi deseti knedlíky,“ vysvětluje dále oblíbená výživová poradkyně a pokračuje: „Tedy knedlíků se opravdu bát nemusíte, jen zkuste více přemýšlet nad množstvím jídla a nad živinami, které vám to jídlo má do těla dodat. A pokud máte i přesto problém s klasickým knedlíkem, není nic jednoduššího, než si najít recept na jeho zdravější zdravější verzi.“
Mohlo by vás zajímat
Nejsou knedlíky jako knedlíky
Pokud byste si raději připravili nějakou zdravější podobu, uvařte si domácí. Tam můžete ovlivnit, jaké suroviny použijete. Základ je vyměnit bílou mouku za celozrnnou. Zajímavou volbou je polohrubá špaldová mouka, především pro větší obsah vlákniny. Když nahrazujete klasickou mouku, zkuste je zkombinovat a místo třetiny dejte tu celozrnnou. I částečnou změnou bude jiná - trochu hutnější struktura. Variantou je také ječná celozrnná mouka, díky které není těsto tak tuhé jako u špaldové mouky. Získáte tím ale tolik potřebnou vlákninu a další cenné látky. Kromě špaldy se dá připravit knedlík bez mouky, třeba z ovesných vloček, krup, jáhel. Velmi zajímavou variantou jsou třeba také dýňové knedlíky. Skvěle chutná i další neobvyklý knedlík, a to kváskový celozrnný knedlík.
Mohlo by vás zajímat
Řešte složení celého oběda, ne jeho část
Důležité je tedy řešit, z čeho se skládá celé jídlo. Jestli si dáte dva knedlíky a porci libového masa se zelím, nebo nasázíte na talíř deset knedlíků, flák tučného masa a trošku zelí. Podobně jako houskový knedlík, je i ten bramborový knedlík především složený ze sacharidů. Výhodou je jeho šťavnatost a tím ho také můžete doplnit o lehčí omáčku. Právě omáčky také bývají kamenem úrazu, protože jsou často plné tuku a cukru, vyplatí se jejich zeleninové varianty. Jídlo je proto potřeba brát jako celek.
Ačkoliv se zdá, že ovocné knedlíky jsou nezdravé, opět záleží na tom, z čeho je připravíte. Nemusí to být pouze bílá mouka. Existují i jiné varianty. Příkladem jsou výborné a zdravé ovocné kuskusové knedlíčky. Můžete je dokonce osladit, i když ovoce často bývá dostatečně sladké. Pokud přesto chcete dodat sladkost, sáhněte třeba po čekankovém sirupu, kterého stačí dávat málo, obsahuje kromě malého množství cukru také vlákninu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kde se vzaly knedlíky? Původně se smažily, pak pekly a až nakonec vařily
Ty nejlepší knedlíky: Jak na bavorský preclíkový nebo jihotyrolský špenátový?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí : Skvělá lehká večeře nebo rychlý letní dezert!
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Když knedlíky, tak karlovarské. Zkuste je podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!