Malý lexikon hub: Co kdy roste a jak z nich chutně a jednoduše vařit?
15. 10. 2020 Historie a zajímavosti
Existuje mnoho druhů jedlých hub, které se dají lahodně upravit. Většinu z nich ani neznáme. Pojďte si přečíst něco o houbách a podívat se kdy co roste.
Houby jsou super!
Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D. Tyto látky se však dají získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství obsahují houby i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangana jiné. Houby obsahují více minerálních látek než zelené rostliny.
Jedlé houby slouží člověku jako potravina s nízkou kalorickou hodnotou, nebo jako pochutina. Jídla z hub jsou nenapodobitelná a v české kuchyni mají asi největší zastoupení, možná že dokonce nejvíc z celého světa. Houby nikdy nejíme syrové! Upravujeme jen takové houby, které bezpečně známe. Nikdy ne houby staré, rozměklé nebo zapařené. Čerstvé houby sbíráme do košíků, nikdy je nenecháváme v sáčku nebo na hromadě. Houby ihned očistíme a rozprostřeme, aby se nezapařily. Hlavičky hub není potřeba loupat. Loupeme pouze klouzky, z jejichž slizem pokryté hlavičky bychom nečistoty neodstranili.
Kdy co roste
Leden:
penízovka sametonohá
Únor:
penízovka sametová, Jidášovo ucho
Březen:
penízovka sametová, Jidášovo ucho, kačenka česká
Duben:
smrž obecný, kačenka česká, smrž špičatý, destice chřapáčová, šťavnatka březnovka
Květen:
čirůvka májovka, závojnatka podtrnka, smrž obecný, sýrovec žlutooranžový, polnička ranná
Červen:
hřib dubový, hřib koloděj, hřib žlutomasý, holubinka namodralá, žampion jarní, liška bledá
Červenec:
všechny hřibovité houby, kozák březový, křemenáč osikový, holubinka nazelenalá, klouzek obecný, liška obecná
Srpen:
hřib hnědý, většina jedlých holubinek, bedla červenající, bedla vysoká, mochomůrka růžovka, mochomůrka šedivka, lišky
Září:
roste nejvíce jedlých druhů hub – hřibovité, klouzky, holubinky, čirůvky, lišky
Říjen:
čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, hřib hnědý, hřib sametový, klouzek obecný, václavka obecná
Listopad:
hlíva ústřičná, čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, Jidášovo ucho, václavka obecná, hřib hnědý
Prosinec:
hlíva ústřičná, Jidášovo ucho, penízovka sametová
Houbové recepty
Deštivé podzimní počasí houbám velmi přeje, takže pokud už máte nasbíráno, jistě hledáte isnpiraci, jak tuhle pochoutku z přírody zpracovat. Úplně nejjednodušší je klasická smaženice. Na pánev hodíme kus másla nebo špeku, na tom osmahneme cibulku, přihodíme předvařené houby podle chuti, orestujeme a ochutíme solí, pepřem, kmínem a případně bylinkami opět podle chuti. Přidáme rozšlehaná vejce a hotovo! Dobrota nejlépe chutná s čerstvým chlebem.
Další možností je houbová omáčka. Těch existuje mnoho, hodí se k nim rýže i knedlík. Hříbková je dobrá s hovězím, lišková s vepřovým... Inspirujte se recepty našich čtenářů a vyberte si podle sebe:
Máte-li rádi kopr, na zahřátí i zasycení je výborná kulajda. Recept na ni najdete zde:
Houby si taky můžete naložit na kyselo. Nejlepší jsou na to malé mladé hřiby nebo křemenáče. Jak na to? Do kastrolu s širším dnem nalijeme 3,5 dl studené vody, přidáme 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření a 8 kuliček černého pepře. Nakonec přisypeme sůl. Vše promícháme a přivedeme k varu. Do vroucího nálevu přidáme na větší kusy nakrájené očištěné houby a promícháme. Znovu přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 5 minut. Poté přilijeme 165 ml kvasného osmiprocentního octa a přisypeme krystalový cukr. Opět přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme přesně 4 minuty. Hrnec odstavíme a pěnu na povrchu necháme spadnout. Několikrát promícháme. A poté už můžeme houbami plnit připravené skleničky. Neplníme až po okraj, necháme vždy 1 – 1,5 cm volný prostor pod víčkem. Po uzavření skleničky otřeme a zavaříme.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací
Na pokácených částech dubových stromů pěstují… Číst více
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
V malebné vesničce Zadní Třebaň v údolí Berounky… Číst více
Díky Malé pekárně jsem si splnila sen o vlastní cukrárně, říká Naďa Pohlreichová. Největší úspěchy slaví s makovcem
Když Naďa Pohlreichová s cukrářkou Denisou… Číst více
Příběh jako z pohádky: Jídla Radka Příhonského chválili králové, teď je může ochutnat každý „smrtelník“
Provozování food trucku si každý spojí s mladou… Číst více
Radim rád experimentuje, tak doma vyrobil zálivku na salát: Nyní jeho firma FerMato vyrábí 70 tisíc lahviček ročně
Zálivka na salát je věc, na kterou má každý svůj… Číst více
Perfektní uzení Davida Plzáka naučil jeho dědeček: Vše, co vytváříme, děláme ručně a zákazníci to oceňují, říká
Kvalitní potraviny by na svém stole rád uvítal… Číst více
Díky low carb dietě zhubla 40 kilo a postavila na tom své podnikání. Teď Hanka z Poděbrad peče skvělé „dietní“ dorty
Do svých čtyřiceti let upekla Hanka jen jeden… Číst více
Jak udělat krabí pomazánku? Tato jednoduchá dobrota je vhodná nejen na jednohubky
Krabí pomazánku dokážeme připravit během několika minut, postačí nám k tomu pár základních surovin a především krabí tyčinky Surimi. Pomazánka chutná… Číst více
Jak připravit sázená vejce v toustovači? Tento trik je populární pro svou jednoduchost
Sázené vejce je na tepelnou úpravu velmi jednoduché, správně připravené volské oko má tuhý bílek a naopak tekutý žloutek. V kombinaci s jinými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí tlačenku připravíte v tlačenkovém sáčku i v krabici od mléka: S cibulí, octem a chlebem je to lahůdka
Jednoduché cottage buchty bez droždí a kynutí: Jsou hotové za chvilku a chutnají báječně s povidly i tvarohem
Houbový salát je rychlou a výbornou večeří. Využijeme i malé množství tvrdých lesních hub
Komentáře (1)