Děti na vodě! Pohlídejte potomkům, co pijí
23. 11. 2022 Tipy a triky
Dodržujte pitný režim! Kolik jste toho dnes vypily? Nech tu limonádu, dej si vodu! Znáte tyhle věty z vlastní rodiny? Kdybychom za každé připomenutí o důležitosti pitného režimu našim potomkům dostali my rodiče korunu, jsou z nás opravdu boháči.
Naše tělo z velké části tvoří voda, u dospělého je to asi 50 %, u dětí ještě více, poměr vody v těle je i nich 60 až 80 % dle věku. Bez tekutin lidské tělo nefunguje tak jak má, podporují totiž funkci ledvin, odplavování toxinů, kognitivní funkce a správnou látkovou výměnu, ale i fungování nervového systému. Když dítě dost nepije, je to hned znát. Nesoustředí se, nemá dostatek energie, je unavené.
Chemie malým nechutná
Logicky je pro děti nejlepší možnou tekutinou voda, jenže ne každé dítě jí má v oblibě. Důvod, proč jim nechutná může být jednoduchý. Kohoutková voda bývá často příliš chemicky upravovaná, a to ovlivňuje její chuť a vůni.
Typickému chlorovému zápachu a nepříjemnému zabarvení a pachuti můžete zabránit pomocí filtračních konvic Laica, které využívají moderní uhlíkové filtry.
Z vody odstraní nežádoucí látky, vůně a chutě, a to vše při zachování optimálního poměru všech důležitých minerálů. Takovou vodu můžete s klidem použít i k přípravě jídel pro nejmenší, jako jsou příkrmy, kaše nebo polévky.
Nejméně práce s pitným režimem je s kojenci, kteří tekutiny přijímají z mléka. A pokud nejsou velká horka nebo dítě nemá horečku či průjmové onemocnění, nepotřebuje žádné další tekutiny navíc. Dodatečné tekutiny by mělo malé dítě začít dostávat od desátého měsíce věku, a to asi 200 ml vody denně.
Jinak jsou na tom batolata, ta už by měla denně vypít 1,5 litru tekutin, plus dalších zhruba 500 mililitrů v horkých dnech. Část tekutin přijme takto malé dítě ve stravě, zbytek by měla tvořit ideálně voda, nejlépe přefiltrovaná filtrační konvicí Laica. Vyvarujte se limonád, kromě chrupu dětí ohrožují i jejich váhu.
Nekonečná láhev
Předškoláci a školáci by měli za den přijmout až 2 litry tekutin, přičemž alespoň půl litru už při snídani, aby tak doplnili tekutiny po noci. Pokud ranní přísun vody podceníte, dítě nebude ve škole soustředěné, podá slabší výkon a přepadne ho únava. Pro takto staré děti je ideálním řešením voda ve filtrační láhvi Laica FLOW'N GO. Když jim dojde, jednoduše ji doplní z kohoutku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky