Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené makaronové koule: Americká fastfoodová specialita, do níž využijete zbytky těstovin, je kulinárním hitem
Zdroj: Wikimedia Commons, By Nan Palmero from San Antonio, TX, USA - Macaroni and Cheese Balls, CC BY 2.0

Nesnědli jste uvařené těstoviny? Bez ohledu na jejich tvar z nich snadno můžete připravit oblíbený americký pokrm z pouličních stánků s rychlým občerstvením. Makaronové koule jsou snad ještě lepší verzí makaronů se sýrem. Jejich hlavní předností je, že si je můžete dát jen tak jako malou chuťovku.

Americká klasika – makarony se sýrem

Znáte makarony se sýrem? Tento zapečený pokrm připomínající naše šunkofleky patří vedle hamburgerů a hot dogů k typickým americkým specialitám. Jde o domácí pokrm, na který Američané nedají dopustit a spousta z nich tvrdí, že jen oni mají ten nejlepší recept, případně, že nejlepší makarony se sýrem připravovala jejich babička. Nutno ovšem podotknout, že makarony se sýrem jsou v Americe tak populární, že se prodávají i ve formě polotovaru, který si Američané rovněž s oblibou kupují. 

Dokonalé sýrové těstoviny

Makarony se sýrem jsou po celém světě známé pod zkráceným názvem Mac & Cheese, přičemž mac je označení právě pro těstoviny makarony. Ty se v pokrmu kombinují s lahodnou sýrovou omáčkou a když se vše zapeče, vznikne úžasné šťavnaté a vláčné jídlo s vynikající křupavou kůrkou na povrchu. Makarony se sýrem jsou sice typickou americkou specialitou, mají však italské kořeny. Právě těstoviny se do USA dostaly díky italským imigrantům. Byli to i Italové, které napadlo spojit těstoviny se sýrem, Američani ale italský sýr vyměnili za čedar a vše ještě zdokonalili krémovou smetanovou omáčkou.

Mac & Cheese ve formě kuliček

Na pokrmu Mac & Cheese si nejprve pochutnávaly jen ty nejvyšší vrstvy a šlo o luxusní pokrm. Později se stal dostupným všem a nakonec se z něj stalo populární jídlo různých fastfoodových podniků a bister. A to by nebyli Američani, aby si tuto dobrotu ještě neupravili pro potřeby fastfoodu. Klasické zapečené těstoviny se na ulici nejedly úplně nejlépe, někoho tak napadlo, vytvarovat z nich kuličky, ty obalit ve strouhance a následně osmažit v oleji nebo upéct v troubě, čímž se ještě zvýší křupavost celého jídla. A pokrm Mac & Cheese Balls nebo Bites byl na světě. Jedny z nejslavnějších makaronových koulí nabízí v newyorské čtvrtí Harlem jistá Tami a její Mac & Cheese Balls se tu staly takřka legendárními. 

A jak tedy oblíbenou americkou fastfoodovou specialitu připravit? je to poměrně snadné a rychlé.

Budete potřebovat: 500 g makarónů, 2 lžíce másla, 2 lžičky mouky, 400 ml mléka, 250 g sýra čedar, 250 g sýra červený leicester, sůl a pepř podle chuti, 2 vejce a strouhanka podle potřeby. 

Postup: Dejte vařit vodu, přidejte makaróny a vařte, dokud nejsou al dente. Na pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte do něj 2 lžíce mouky. Postupně přilijte mléko. Přidejte oba strouhané sýry a vařte, dokud se nerozpustí a omáčka nezhoustne. Šlehejte, aby byla omáčka krásně hladká. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte uvařené makaróny, promíchejte, přiklopte
 a dejte chladit asi na hodinu do lednice. Pak směs vyjměte a vytvarujte z ní kuličky. Dejte je opět na 2 hodiny do lednice, případně na chvíli ještě do mrazáku. Pevné kuličky namočte do rozšlehaného vejce a poté do strouhanky. Smažte na pánmvi na dostatečné vrstvě oleje dozlatova. Podávejte ještě horké. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čedaru

Den čedaru

Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více