Smažené makaronové koule: Americká fastfoodová specialita, do níž využijete zbytky těstovin, je kulinárním hitem
10. 1. 2023 Vaření
Nesnědli jste uvařené těstoviny? Bez ohledu na jejich tvar z nich snadno můžete připravit oblíbený americký pokrm z pouličních stánků s rychlým občerstvením. Makaronové koule jsou snad ještě lepší verzí makaronů se sýrem. Jejich hlavní předností je, že si je můžete dát jen tak jako malou chuťovku.
Americká klasika – makarony se sýrem
Znáte makarony se sýrem? Tento zapečený pokrm připomínající naše šunkofleky patří vedle hamburgerů a hot dogů k typickým americkým specialitám. Jde o domácí pokrm, na který Američané nedají dopustit a spousta z nich tvrdí, že jen oni mají ten nejlepší recept, případně, že nejlepší makarony se sýrem připravovala jejich babička. Nutno ovšem podotknout, že makarony se sýrem jsou v Americe tak populární, že se prodávají i ve formě polotovaru, který si Američané rovněž s oblibou kupují.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé sýrové těstoviny
Makarony se sýrem jsou po celém světě známé pod zkráceným názvem Mac & Cheese, přičemž mac je označení právě pro těstoviny makarony. Ty se v pokrmu kombinují s lahodnou sýrovou omáčkou a když se vše zapeče, vznikne úžasné šťavnaté a vláčné jídlo s vynikající křupavou kůrkou na povrchu. Makarony se sýrem jsou sice typickou americkou specialitou, mají však italské kořeny. Právě těstoviny se do USA dostaly díky italským imigrantům. Byli to i Italové, které napadlo spojit těstoviny se sýrem, Američani ale italský sýr vyměnili za čedar a vše ještě zdokonalili krémovou smetanovou omáčkou.
Mac & Cheese ve formě kuliček
Na pokrmu Mac & Cheese si nejprve pochutnávaly jen ty nejvyšší vrstvy a šlo o luxusní pokrm. Později se stal dostupným všem a nakonec se z něj stalo populární jídlo různých fastfoodových podniků a bister. A to by nebyli Američani, aby si tuto dobrotu ještě neupravili pro potřeby fastfoodu. Klasické zapečené těstoviny se na ulici nejedly úplně nejlépe, někoho tak napadlo, vytvarovat z nich kuličky, ty obalit ve strouhance a následně osmažit v oleji nebo upéct v troubě, čímž se ještě zvýší křupavost celého jídla. A pokrm Mac & Cheese Balls nebo Bites byl na světě. Jedny z nejslavnějších makaronových koulí nabízí v newyorské čtvrtí Harlem jistá Tami a její Mac & Cheese Balls se tu staly takřka legendárními.
A jak tedy oblíbenou americkou fastfoodovou specialitu připravit? je to poměrně snadné a rychlé.
Budete potřebovat: 500 g makarónů, 2 lžíce másla, 2 lžičky mouky, 400 ml mléka, 250 g sýra čedar, 250 g sýra červený leicester, sůl a pepř podle chuti, 2 vejce a strouhanka podle potřeby.
Postup: Dejte vařit vodu, přidejte makaróny a vařte, dokud nejsou al dente. Na pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte do něj 2 lžíce mouky. Postupně přilijte mléko. Přidejte oba strouhané sýry a vařte, dokud se nerozpustí a omáčka nezhoustne. Šlehejte, aby byla omáčka krásně hladká. Dochuťte solí a pepřem. Přidejte uvařené makaróny, promíchejte, přiklopte a dejte chladit asi na hodinu do lednice. Pak směs vyjměte a vytvarujte z ní kuličky. Dejte je opět na 2 hodiny do lednice, případně na chvíli ještě do mrazáku. Pevné kuličky namočte do rozšlehaného vejce a poté do strouhanky. Smažte na pánmvi na dostatečné vrstvě oleje dozlatova. Podávejte ještě horké.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čedaru
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Může být úplně světlý jako eidam, nebo trochu… Číst více
Šílené kombinace, které chutnají fantasticky: Už jste zkusili hranolky se zmrzlinou, chipsy s čokoládou nebo donut se slaninou?
Čokoláda ochucená mátou nebo chilli papričkami je… Číst více
Fantastická brokolicová polévka s čedarem. Jak ji uvařit, aby chutnala božsky?
Brokolice není potravina, kterou by každý… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Legendární anglický jablečný koláč se sýrem čedar je úžasně křehký a chutná skvěle
Zdá se vám kombinace sladkého jablečného koláče a… Číst více
Upekli jsme chipsy ze 6 druhů sýrů a porovnali výsledky: Nejkratší dobu se peče čedar, nejdéle křupavý zůstane parmezán
Sýrové chipsy jsou vynikající pochoutkou, která… Číst více
Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Hledáte stále nějaké nové tipy, jak naložit s… Číst více
Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z… Číst více
Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Česnečka by se dala právem označit za jednu… Číst více
Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 23 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32