Užijte si grilování, jak se patří!
25. 7. 2014 Vaření
K létu neodmyslitelně patří grilování, u kterého se sejde celá rodina nebo parta přátel. Nezaměnitelná vůně a chuť grilovaného masa, zeleniny, sýrů a dalších pochoutek zpříjemní každou zahradní sešlost, oslavu i párty. Proto není divu, že grilování celosvětově představuje jeden z nejoblíbenějších způsobů úpravy pokrmů, a to již od 17. století, kdy byl u indiánského kmene Arawak žijícího na ostrově Haiti objeven nástroj podobný mřížce určený pro tepelnou úpravu masa nad ohněm s příznačným názvem „barbacoa“.
K létu neodmyslitelně patří grilování, u kterého se sejde celá rodina nebo parta přátel. Nezaměnitelná vůně a chuť grilovaného masa, zeleniny, sýrů a dalších pochoutek zpříjemní každou zahradní sešlost, oslavu i párty. Proto není divu, že grilování celosvětově představuje jeden z nejoblíbenějších způsobů úpravy pokrmů, a to již od 17. století, kdy byl u indiánského kmene Arawak žijícího na ostrově Haiti objeven nástroj podobný mřížce určený pro tepelnou úpravu masa nad ohněm s příznačným názvem „barbacoa“.
Jelikož má grilování takto dlouhou tradici, existuje nespočet postupů, triků i receptů na přípravu těch nejlepších grilovaných dobrot. Tajemství úspěchu je však mnohem jednodušší!
Pro dosažení perfektních výsledků je třeba rozlišovat mezi grilováním přímým a grilováním nepřímým, tzv. barbecue. Grilování je poměrně rychlá příprava pokrmů přímo nad ohněm, a to při vysokých teplotách. K tomuto způsobu přípravy se hodí především menší a tenčí kusy masa. Často se griluje také zelenina, sýry nebo pečivo. Naopak větší a tužší kusy masa by se při vysokých teplotách spálily, a proto je třeba je připravovat metodou barbecue, tedy v dostatečné vzdálenosti od zdroje tepla, např. v kouři doutnajícího ohně. Naučíte-li se rozlišovat tyto dva postupy, vyhnete se častým problémům, jako je například spálená kůrka masa nebo přímo do ohně odkapávající tuk.
A jaké druhy masa se na gril nejvíce hodí? Nepřekonatelná kombinace – to je gril a hovězí! Mezi nejoblíbenější pochoutky patří samozřejmě steaky – ty připravíte z vysokého i nízkého roštěnce, pupku, kýty a samozřejmě i ze svíčkové. Milovníci vepřového si zase nejvíce pochutnají na grilovaných žebrech, kotletách, kýtě, krkovičce či panence. Delikatesou je také grilovaný bůček. Určitě vyzkoušejte i domácí hamburgery s karbanátky z mletého masa. Kuře můžete grilovat celé; vynikající jsou však také grilovaná křidélka, stehýnka a prsíčka. Jelikož se kuřecí poměrně rychle tepelně upravuje, je vhodné i pro přípravu špízů se zeleninou. Na gril se hodí i různé druhy ryb a mořských plodů – ty však musí být čerstvé, nikoli mražené. Grilované maso vždy podávejte s čerstvými bylinkami, marinádami či omáčkami, které dokonale podtrhnou jeho chuť.
Grilování do velké míry usnadní také správný výběr grilu. Velké oblibě se těší především grily na dřevo a dřevěné uhlí, které díky ohni vytváří nezaměnitelnou atmosféru a pokrmům propůjčí charakteristické kouřové aroma. Zájem je také o grily na plyn, a to především díky jejich snadné obsluze, údržbě i okamžité regulaci teploty. Grilování na plynu je velmi snadné a rychlé, a tak jsou plynové grily vhodné pro časté užití. Praktické jsou dále menší elektrické grily, které umožňují grilování i v interiéru či na balkóně.
Současným hitem je pak tzv. vodní gril, který představuje revoluci v oblasti zdravého grilování. Obsahuje totiž nádobu s vodou, která snižuje teplotu na optimální hodnotu a navíc zachycuje odkapávající tuk - nedochází tak ke spalování pokrmů, a tím ke vzniku toxinů a karcinogenních látek. Vodní grily jsou vybaveny poklopem, díky kterému se pokrm griluje rovnoměrně ze všech stran, a to nejen v teple, ale také v kouři ohně, a tak zároveň fungují i jako udírna.
Grilování není žádná věda, ale zábava! Osvojte si jeho základní principy a užívejte si nejen jedinečné chuti šťavnatého masa s křupavou kůrčičkou, ale i báječné atmosféry!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
VIDEO: Eliška srovnávala, který fastfood má nejlepší kuřecí burger. Vítěz nepřekvapil skvělým masem i houskou
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Desatero nejčastějších otázek a odpovědí na téma grilování. Jak a na čem grilovat, různé způsoby grilování
Komentáře
12. 8. 2014 13:47
12. 8. 2014 09:26