Kočičí kavárna nejde dělat pouze jako byznys, říká majitelka té smíchovské. Přidává i recept na luxusní škvarkovou pomazánku
29. 4. 2023 Ostatní
Kavárna je místem, kam si lidé chodí odpočinout a načerpat nové síly. V posledních letech se objevují podniky, kde jim k tomu pomáhá nejen atmosféra, dobré pití či jídlo a usměvavý servis, ale také domácí zvířata, konkrétně kočky. Jaké je provozovat kočičí kavárnu v samém centru Prahy, jak se hosté musí v takovém prostředí chovat či na co se mohou zákazníci těšit, prozradila serveru Toprecepty.cz majitelka Kočičí kavárny Lucie Heráková.
Paní Heráková, kočičí kavárny se poprvé objevily již v devadesátých letech, kdy vznikla ta vaše?
Ve zkratce, první takový podnik byl otevřen v roce 1998 v Thajsku. V Evropě se první kočičí kavárna objevila před devíti lety ve Vídni, vlastní jí Japonky a upřímně řečeno, je to jedna velká hrůza. U nás byla první netradiční kavárna otevřena v červenci roku 2014 v Karlových Varech. Vydržela jen zhruba tři měsíce, poté byl její provoz ukončen. My jsme tu naši s manželem otevřeli v březnu 2015 za neuvěřitelných 13 dní od podpisu nájemní smlouvy.
Mohlo by vás zajímat
Co bylo impulsem k tomu, že otevřete podnik plný zvířat?
Bylo to velmi jednoduché rozhodnutí. Oba s manželem milujeme kočky, chováme je už řadu let, já osobně od útlého dětství. Víme tak, jaké je to pohlazení po duši, když se vám kočka schoulí do klína. Tu možnost jsme chtěli nabídnout i dalším lidem. Ta kočičí energie všude kolem vás, to je krása. K tomu skvělá káva a nějaké dobroty, úplný balzám pro duši.
Někteří kritici tvrdí, že se jedná o zneužití zvířat k byznysu, jiní obhajují felinoterapii, tedy léčivý kontakt s kočkou. Kde je pravda?
Lidé tvrdí ledasco, na to jsem si za více jak osm let zvykla, pro někoho je to práce snů, pro někoho byznys. Zcela upřímně, za dobu, co kavárnu provozuji, se v jich v České republice otevřelo nespočet a pokud to neděláte srdcem, nemáte šanci to vydržet a po čase raději zavřete. Nikdo, kdo to nedělal, si to nedovede představit, jak je náročné skloubit péči o kočky s gastro provozem.
To věřím. Asi to nemůže být jen byznys projekt...
Zcela jistě ne. Pro byznys bych si rozhodně vybrala jiný druh podnikání. Žijeme však bohužel ve světě, kde každý všechno soudí a ví nejlépe, obzvláště na sociálních sítích. Já si rozhodně myslím, že pokud dokážete pro kočky vytvořit láskyplný domov, který u nás bezpochyby mají, tak je potom kavárna to nejkouzelnější místo s krásnou energií. Víte, kočka není plyšová hračka, ale tvor s velkým srdcem a my v Kočičí kavárně na Smíchově plně respektujeme jejich svobodu. Právě proto máme i pravidla, která musí zákazník dodržovat. U nás je blaho, zdraví a spokojenost koček nad vším.
Jaká hygienická opatření musí splňovat podnik, jako je ten váš, aby mohl otevřít?
Kočičí kavárna musí splňovat státem uzákoněné hygienické normy, jako každý jiný podnik v gastronomii, za bar zvíře nesmí. Je na každém zákazníkovi jestli k nám půjde či nikoliv, má upozornění na dveřích, že vstupuje do prostoru, kde se volně pohybují kočky.
Kolik „domácích mazlíčků“ nyní máte a jaký je jejich původ?
V současné době žije v kavárně devět koček. Dvě máme doma, protože jejich zdravotní stav není dobrý a potřebují neustálou nadstandardní péči. Příběhy všech najdete v našem menu. Máme kočky různých plemen. Domácí, sibiřskou, britskou, Ragdol, mainskou mývalí. I jejich věk není jednotný. Nejstarší je patnáctiletý kocour a nejmladším dvojčatům bude v listopadu pět let.
Kde vlastně kočky žijí, když máte zavřeno?
Jsou v kavárně, je vlastně jejich a my všichni jsme u nich na návštěvě. Právě proto je důležité, abychom kvůli jejich zdraví, bezpečnosti a pohodě všichni dodržovali pravidla kavárny. Náš podnik je pro veřejnost otevřen každý den v roce od 12-20 hodin. My v něm trávíme nespočet hodin před i po otevírací době.
Ve vaší nabídce jsou i makronky ve tvaru kočičích hlav, jaké druhy svým zákazníkům nabízíte?
Naše domácí makronky mají příchuť malina, bílá čokoláda, pistácie a slaný karamel. Jsou nejen krásné, ale i velmi lahodně s láskou pečené, ručně malované a nikde jinde je nekoupíte.
Mohlo by vás zajímat
Jaká další lákadla nabízí vaše menu, proslýchá se, že sladkosti nejsou jedinou chuťovkou?
Pochutnat si u nás můžete na sladkém i slaném. Za mě bych doporučila zmiňované makronky, zákusky a raw dortíky, které jsou nejen zdravé, ale především velmi lahodné. Nabízíme také vynikající buchtičky se šodó, jako od babičky. Když máte hlad, můžete se zasytit polévku či populárními panini, při chuti na slané škvarkovou pomazánkou či nakládaným hermelínem. Myslím, že si u nás vybere každý.
Prozradíte nám recept na vaši škvarkovou pomazánku?
Určitě. Ráda!
Škvarková pomazánka
Na oblíbenou pochoutku, kterou nabízí Kočičí kavárna na Smíchově, budete potřebovat tyto suroviny:
- 2 hrsti škvarků
- 3 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce hořčice
- 1 vejce natvrdo
- 2 nakládané okurky
- pažitka
- sůl
- mletý pepř
Jak na to?
- Škvarky a česnek rozmixujeme s bílými částmi jarní cibule. Zelené části pokrájejte na kolečka a nechte na ozdobu.
- Hmotu z mixéru vložte do mísy, přidejte hořčici, vejce a okurky, pokrájené na drobné kostičky, nadrobno nasekanou pažitku, sůl a pepř.
- Pečlivě promíchejte a před podáváním vychlaďte v lednici.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na lesklé perníčky: Potřením perníčky nejen zkrásní a vyniknou, ale také se budou lépe zdobit polevou
Nadýchané, voňavé perníčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Na jejich zdobení se můžeme doslova "vyřádit" a každou návštěvu tak ohromit.… Číst více
Malou kuchyň opticky zvětší zrcadlový efekt. Víte, jak ho docílit s minimálními náklady?
Naplánovat rozměry své kuchyně se poštěstí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Těhotnej kuchař radí, jak na dokonale křupavé bramboráky. Dávejte pozor na teplotu použitého mléka, říká známý influencer
Tajemství šťavnaté sekané je ve správném poměru vepřového a hovězího masa. Známe fígl, díky kterému při pečení nepopraská
Oblíbené zákusky - makronky. Jednoduchý návod bez vaření cukru tak, abyste uspěli hned napoprvé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 4 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 5 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 23 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov
Jak na dokonalý telecí řízek a bramborový salát? Podle finalisty Pohlreichova souboje restaurací z Long Story Short je fígl v obalování
Pečeme s Ivou: Jak snadno a efektivně založit domácí žitný kvásek na pečení chleba? Tento návod je praktický a zvládne jej každý