Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené cibulové kroužky jsou oblíbenou chuťovkou k pivu i klasickým sortimentem rychlých občerstvení. Ty z fast foodu stojí v přepočtu na 100 g přibližně 60 Kč. My jsme vyzkoušeli cibulové kroužky v pivním těstíčku, které vyjdou na necelou čtvrtinu a chuťově se vyrovnají těm nejlepším čerstvě vyrobeným z restaurace.

Cibulové kroužky známe 200 let

Podle internetového magazínu backthenhistory.com se první recept na smažené cibulové kroužky v těstíčku objevil v britské kuchařce The Art of Cookery, Made Easy and Refined napsané šéfkuchařem Johnem Mollardem v roce 1802. V této původní receptuře se ke kroužkům podává omáčka z rozpuštěného másla a hořčice.

Existuje však i druhá verze přisuzující původ cibulových kroužků Američanům, kteří měli zveřejnit první recept v roce 1910. V tomto se však používá na obalování mouka, mléko a strouhanka, předpokládá se tedy, že v USA vznikl postup výroby cibulových kroužků nezávisle na britském předchůdci.

Na kolik vyjdou domácí cibulové kroužky?

Například řetězec Burger King nabízí 6 ks velkých kroužků za 59 Kč a tento počet přibližně odpovídá 100 g. KFC je na tom podobně, 5 ks zde pořídíte za 52 Kč.

Na naše domácí cibulové kroužky jsme použili tyto ingredience - bílá cibule: 7 Kč, mouka: 3 Kč, pivo: 8 Kč, koření: 2 Kč, olej: 30 Kč = 50 Kč. Z jedné větší cibule vzniklo 24 velkých a středně velkých kroužků o celkové hmotnosti přibližně 350 g. V přepočtu na 100 g tedy vyšly naše cibulové kroužky na asi 14 Kč.

Recept na křupavé cibulové kroužky v pivním těstíčku

Výroba domácích cibulových kroužků je jednoduchá, pouze je třeba si dát pozor na teplotu oleje a vychytat správnou hustotu těstíčka, které se musí udržet na cibuli předem obalené v mouce. Do receptu se hodí bílá nebo žlutá větší cibule. První jmenovaná má jemnější chuť a je sladší, tudíž se podle individuální chuti může více osolit, jiný rozdíl mezi kroužky z těchto druhů však nenajdete.

Na přibližně 24 cibulových kroužků budete potřebovat 1 velkou bílou nebo žlutou cibuli, 1 hrnek hladké mouky, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky sušeného česneku, 1 lžičku soli, ¼ lžičky pepře, ¾ hrnku světlého piva a 500 ml oleje na smažení.

Jak na to? Přibližně ¾ hrnku mouky smíchejte s paprikou, česnekem, solí a pepřem. Do směsi přidejte nenapěněné pivo a míchejte tak dlouho, až vznikne hladké, husté těstíčko, které nechte asi 10 minut odpočinout. Mezitím nakrájejte oloupanou cibuli na plátky asi 1 cm tlusté a rozdělte na kroužky. Prostřední část, která není vhodná na kroužky, použijte do jiného receptu.

V hrnci nechte rozehřát vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Bude-li teplota nízká, těstíčko se z cibule bude odloupávat, při vysoké teplotě se kroužky mohou snadno spálit, aniž by se cibule stihla propéct.

Kroužky nejprve obalte ve zbytku hladké mouky, poté namočte do těstíčka, nechte okapat a ihned vložte do rozehřátého oleje. Správnou teplotu poznáte tak, že se po malé chvíli kroužky odlepí ode dna a vyplavou na hladinu.

Smažte asi 5 – 8 minut do požadované barvy a přibližně v polovině kroužky otočte. Cibulové kroužky je nutné smažit postupně, aby se nelepily k sobě. Hotové kroužky odkládejte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk a podle potřeby dosolte.

Cibulové kroužky pro děti

Výborné cibulové kroužky se dají připravit i zdravěji v troubě a bez piva. Vyzkoušejte tyto fantastické křupavé cibulové kroužky obalované v kukuřičných lupíncích.

 Zdroje informací:

Backthenhistory.com: The History of Onion Rings
Printstorecoupons.com: History Of Onion Rings & Origins
Justataste.com: Beer-Battered Onion Rings
 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více