Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moosbeernocken: Speciální tyrolské lívanečky se připravují z těsta, ve kterém je víc lesních borůvek než mouky, a obalují se v cukru
Zdroj: Toprecepty, aja.g

Bez pusy umazané od borůvek by to snad nebylo to pravé léto. Borůvky zkrátka k prázdninovým měsícům patří. U nás z nich děláme koláče a knedlíky. V Rakousku milují moosbeernocken – speciální lívanečky obalené v cukru, které jsou díky borůvkám krásně fialové.

Do Moosbeernocken patří lesní borůvky

Červenec je měsíc borůvkám zaslíbený. Právě na začátku prázdnin tmavě modré kuličky rostou na většině míst naší vlasti, i když v horských oblastech si ně obvykle musejí počkat až do srpna nebo dokonce do září. Borůvková sezona v této době nastává i v sousedním Rakousku, přičemž nejvíc si je užívají v Tyrolsku. Z borůvek tu připravují třeba likér, kompot a také lívanečky, které v tomto období nabízejí snad v každé tyrolské restauraci zaměřené na tradiční kuchyni. 

Klasickým lesním borůvkám tu říkají divoké horské a někde je tu označují rovněž jako brusinky. Odtud pramení název tyrolské speciality moosebeernocken. Moosebeer sice znamená brusinka, ale v Tyrolsku tak označují právě borůvky. I když známé jsou i názvy schwarzbeernocken, heidelbeerküchle nebo heidelbeertatscherl. Důležité je hlavně použít o lívanců pravé lesní borůvky a nenahrazovat je kanadskými, které nemají tak výraznou chuť a hlavně jsou uvnitř světlé, takže nemají schopnost barvit vše na fialovo. 

Lívance s borůvkami uvnitř

Právě fialová barva je pro tyrolské lívanečky typická. Nejde totiž o lívanečky přelité nebo ozdobené borůvkami, ale o lívance přímo s borůvkami. Modré kuličky se vmíchávají do těsta, které díky tomu pak obarví. Těsto samotné je jednoduché a tvoří ho jen mouka, vajíčka, cukr, sůl a případně i trochu mléka na zředění, pokud je to potřeba, když jsou borůvky sušší. Hlavní ingrediencí jsou však čerstvé borůvky, kterých je v něm opravdu hodně. 

Originální tyrolský recept

Moosbeernocken se podávají posypané pořádnou vrstvou moučkového cukru. Někdy se navíc zdobí šlehačkou, kopečkem vanilkové zmrzliny nebo krémem. Jak ale připravíte samotné moosbeernocken? Podle originálního tyrolského receptu to zvládnete snadno. 

Budete potřebovat: 3 vejce, 50 g cukru, 150 g mouky, 300 g lesních borůvek a změklé máslo na smažení. Na krém si připravte: 200 g zakysané smetany, 100 g jogurtu, moučkový cukr, 1 citron a 1 pomeranč.

  1. Do misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a vše ušlehejte. Vmíchejte mouku a přidejte omyté borůvky. Můžete je rozdělit na poloviny, první půlku lehce rozmačkejte, aby lépe obarvily těsto, zbylé borůvky pak přidejte celé. 
  2. Máslo rozehřejte na pánvi na středním ohni. Na každou porci kápněte několik lžic těsta a smažte lívanečky, dokud nejsou z obou stran zlatavě hnědé. Moosbeernocken jsou nejlepší posypané moučkovým cukrem. 
  3. Můžete k nim ještě přidat krém ze zakysané smetany. Ten připravíte tak, že nastrouháte pomerančovou a citronovou kůru a ovoce vymačkáte. Poté smíchejte zakysanou smetanu, jogurt a trochu moučkového cukru s kůrou podle chuti. Krém navršte na lívance a případně ještě dozdobte čerstvými borůvkami. 
Náš tip: Fandíte-li klasickým českým borůvkovým dobrotám, vyzkoušejte také tyto kynuté knedlíky podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více