Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květákové rizoto vás skvěle zasytí, přitom vyjde na pár korun a jeho příprava zabere jen několik minut
Zdroj: freepik, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Květák patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. V mnoha domácnostech se podává jako smažená pochoutka, jinde mají raději „mozeček“. V poslední době se ovšem středem zájmu stává i květák, upravený ve stylu rizota. Potkáváme se také s pojmem květáková rýže.

Květáková rýže

Tuto netradiční rýži si lze jednoduše koupit jako mraženou v obchodě, nebo si ji velmi snadno vyrobit doma. Stačí květák nastrouhat nahrubo a krátce ho osmahnout na pánvi s olejem. Při přípravě rizota ovšem můžeme tuto proceduru přeskočit a rovnou se vrhnout do vaření.

Vitamíny a vláknina

Květák je pro lidský organismus přínosný především díky přítomnosti vitamínů C, K, obsahuje také hořčík, vápník a draslík. Navíc je kvůli svému vysokému obsahu vlákniny vhodný na zahnání hladu. Další výhodou květáku je, že se dá použít do studené i teplé kuchyně.

Opatrně při skladování

Tato košťálová zelenina se perfektně hodí do zeleninových příloh třeba k rybám, použít se dá do polévek či salátů. Rozhodně však neotálejte při jeho skladování. Trvanlivost je totiž maximálně tři dny v lednici, ale pokud květák nevyužijete celý, můžete jeho části bez obavy zamrazit. Lepší ovšem bude si z něj udělat třeba zmiňované rizoto.

Květákové rizoto

Na přípravu tradičního pokrmu z méně obvyklé suroviny budete potřebovat: 1 květák (nebo jedno balení květákové rýže - 400 g), 1 menší cibuli, 2 střední mrkve, 3 stroužky česneku, ½ červené papriky, 30 g pórku, 2 dcl zeleninového vývaru, špetku muškátového květu, 1 lžíce oleje, špetku drceného kmínu, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Omyté růžičky květáku nastrouhejte nahrubo, nebo je rozmixujte na drobné kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Mrkev, papriku a pórek nakrájejte na malé kousky.
  2. Na větší pánvi nechte na oleji zesklovatět cibuli. Přidejte nejprve mrkev, pak i papriku a pórek a duste je na mírném ohni do změknutí.
  3. Následně do pánve vsypte „květákovou rýži“. Opražte ji do křupava.
  4. Přilijte zeleninový vývar a pozvolna ho nechte odpařit. Poté přidejte rozmačkaný česnek.
  5. Rizoto osolte, opepřete a přidejte i kmín a muškátový květ.
  6. Podávejte například s okurkovým či rajčatovým salátem.

Náš tip: Pokud chcete mít rizoto o trochu sladší, kromě mrkve přidejte i hrášek. Může být sterilovaný, nebo zmražený, třeba v prodávané směsi s mrkví.

Z květáku se dají vytvořit také skvělé karbanátky. Inspirujte se naším videoreceptem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více