Holka u plotny radí: Kuřecí vývar s jemnými máslovými nočky zahřeje a připomene chvíle u babičky
9. 10. 2023 Vaření
Silný kuřecí vývar je lékem na kdeco, od nachlazení přes splín až po kocovinu. Když se do něj přidají jemné a nadýchané máslové nočky, stane se z relativně obyčejného jídla sváteční.
Síla vývaru i přísad
Masový nebo zeleninový vývar je esencí české kuchyně, dříve býval neodmyslitelnou součástí svateb a nedělních obědů, a to i proto, že jeho příprava zabere více času. Uvařit pořádně silný vývar je záležitostí několika hodin.
Na druhé straně, jakmile už jsou všechny suroviny v hrnci, pak se vše "táhne" samo. Vývar je tedy na přípravu snadná polévka, jen je potřeba počítat s tím, že není hotová do půlhodinky.
Odjakživa se vývar doplňoval a zpestřoval různými zavářkami a vložkami. Typickou zavářkou bývaly a stále jsou nudle, mezi oblíbené vložky do polévek patří nejrůznější knedlíčky či noky. Rozdíl mezi zavářkou a vložkou pak popisuje Nová domácí kuchařka z roku1972 tak, že zavářky se do polévek zaváří, kdežto vložky do polévek se vaří zvlášť a vkládají se do hotové polévky, a to hlavně proto, aby polévku nezakalily. A to je přesně případ mého dnešního receptu.
Recept na kuřecí vývar najdete zde, níže nabízím už jen tu pověstnou třešničku na dortu, tedy recept na jemné máslové nočky. Mně osobně tyhle zavářky a vložky vždycky připomenou poctivé domácí vaření, na které si pamatuju od babičky.
Mohlo by vás zajímat
Máslové nočky do vývaru: prověřený recept
Nočky jsem dělala už vícekrát a postupně ladila poměr všech surovin. Následující verze nám doma připadá nejjemnější, nejlahodnější a zároveň neskutečně snadná na přípravu. Tyhle nočky zvládne i začínající hospodyňka!
Potřebujete: 80 g strouhanky, 1 vejce L, sůl, petrželku, 30 g změklého másla
10 lžic mléka, špetku muškátového oříšku a trochu nasekané petrželky.
Jak na to: Kuřecí vývar udělejte klasicky, jak jste zvyklí, poté oberte maso a spolu s nakrájenou zeleninou je dejte zpět do čistého přecezeného vývaru.
V menším kastrůlku přiveďte k varu osolenou vodu. Všechny suroviny na nočky smíchejte a pomocí dvou lžiček namáčených do vody tvořte nočky. Ty ihned vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte asi 6 minut, poté vyjměte pomocí lžíce nebo odpěňovačky. Nočky ponechte stranou a při servírování polévky je přidejte do vývaru.
Moje tipy:
- Nočky jsou krásně jemné i nadýchané zároveň, příprava je snadná a je to zase změna. Obyčejný vývar získá trochu slavnostnější formu.
- Nočky je určitě potřeba vařit zvlášť, protože vodu při vaření zakalí a totéž by se stali i u vývaru.
- Hotové vychladlé nočky uchovejte v chladu a můžete je i zamrazit.
- Já obvykle vařím vývaru více a po vychladnutí část naliji do tvořítek na led, zamrazím a nechávám na vylepšení omáček nebo pod maso, část studeného vývaru uchovám v zavřených plastových krabičkách v mrazničce na příště.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Holka u plotny radí: Jednoduchý švestkový koláč voní skořicovou drobenkou a velmi snadno se dělá