Jak využít zbylé husí sádlo a kosti z pečínky? Ze sádla bude skvělá pomazánka, z kostí parádní vývar
12. 11. 2023 Vaření
Upekli jste o víkendu výbornou svatomartinskou husu a zbylo vám hodně sádla? Máme pro vás několik perfektních tipů, kam s touto vynikající kuchařskou surovinou!
Zužitkujte zbytky z husy: sádlo a kosti
Svatý Martin už odcválal, husy jsou snědeny, ale v mnoha domácnostech možná zbývají cenné suroviny. Naše babičky nevyhodily nikdy nic, ani takovou drahocennou věc, jako je sádlo z vypečené husy, anebo kosti a skelet z pečínky. Pro obojí se v kuchyni najde perfektní využití.
Připomeňme si klasické způsoby zpracování i novější zakomponování husího sádla či kostí do dalších pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít husí sádlo
Husí sádlo je vysoko ceněno v kuchyni pro svou bohatou chuť a vysoký kouřový bod kolem 190 °C, což ho dělá ideálním pro pečení a smažení. Uzavřené v čisté sklenici vám vydrží v lednici až do Vánoc. A zde jsou některé pokrmy, ve kterých ho můžete skvěle využít už dřív:
- Pečené brambory: Brambory pečené v husím sádle získají krásně křupavou kůrku a bohatou chuť.
- Konfit: Pomalá úprava masa v sádle je současně osvědčenou tradiční francouzskou metodou konzervace.
- Zeleninové a bramborové gratiny: Vrstvení zeleniny nebo brambor s husím sádlem a pečení do zlatova.
- Smažení: Řízky na husím sádle získají nadpozemskou chuť i vůni!
- Slané pečení: Přidání husího sádla do těst dodá výrobkům jedinečnou chuť a křehkost. Zkuste třeba v tomto receptu nahradit olej právě husím sádlem.
- Rillettes: Husí sádlo je také skvělé pro přípravu klasických francouzských pokrmů jako jsou rillettes. Při jejich přípravě je vhodný poměr masa k sádlu obvykle asi 4:1. Tento poměr zajišťuje, že rilettes budou dostatečně šťavnaté a mastné pro správnou konzistenci, ale zároveň zůstanou převážně masové. Množství sádla můžete upravit podle osobních preferencí. Kromě základních ingrediencí jako maso, sádlo, sůl a pepř můžete do rilettes přidat mnoho dalších přísad pro zajímavější ochucení jako jsou bylinky, šalotka, česnek, ořechy nebo sušené ovoce.
- Pomazánka: Sádlo lze využít také do škvarkové nebo masové pomazánky. Dá jí mnohem silnější chuť.
Jak využít kosti a skelet z pečení
Nejlépe pro přípravu chuťově bohatého vývaru! Jak na to? Obraný skelet z pečené husy dejte do hrnce a přilijte jen tolik vody, aby byly kosti ponořeny. Přidejte očištěnou kořenovou zeleninu spolu se solí a kořením.
Sílu vývaru lze umocnit dalším syrovým drůbežím ořezem na polévku. S nízkými náklady koupíte třeba kuřecí nebo i kachní krky, ale použít můžete i hřbety, křídla a podobně. Po minimálně dvou hodinách pomalého tažení vznikne vývar, který může sloužit jako základ budoucí polévky a nebo ještě lépe jako stavební kámen šťávy k blížící se Štěpánské kachně, vychladlý a uložený do mrazáku si na ni bez problému počká.
Náš tip: Jak na poctivý klasický vývar se podívejte v našem videu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Husa nebo kachna? Kterou si vybrat na přípravu slavnostního menu a jak se liší
Husí výpek je lahůdkou, dá se využít mnoha způsoby: Přidat se může do těsta, pod dušené zelí i do skvělé pomazánky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyškvařit husí sádlo? Výsledné škvarky jsou báječnou pochoutkou
Jak využít zbytky masa z pečené husy: Hodí se skvěle do salátů, pomazánek, na chlebíčky i jako náplň do tortilly
Jak na pikantní křupavé kuře jako z Popeyes? Základem úspěchu je těstíčko z podmáslí a speciální omáčka