Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený bůček na uzené paprice, cibuli a česneku je krásně šťavnatý a voňavý, jeho příprava je snadná i pro začátečníky
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Pokud jste dostali chuť na bůček, vyzkoušejte ten pečený na uzené paprice, cibuli a česneku. Potěší všechny milovníky masa, výborně chutná a jednou za čas si přece trochu kaloričtější jídlo dát můžeme.

Pečený bůček 

Bůček není druhem masa, které bychom si měli dávat denně. Jednou za čas ale můžeme zahřešit a dopřát si pečený bůček s křupavoučkou kůžičkou.

Výhoda pečeného bůčku je, že z něj vlastně máme dvě jídla, tedy pokud zbyde. Jeden den teplou variantu, která skvěle chutná třeba s bramborovým knedlíkem, druhý den můžeme bůček podávat studený s pečivem a kyselou okurkou.

Příprava bůčku na pečení

Než dáme bůček do pekáče, uděláme na kůži a do sádla pod ní asi centimetr hlubokou mřížku. Na řezání si vezmeme hodně ostrý nůž. Do nařezaného bůčku nasypeme sůl a kmín, podlijeme a můžeme dát péct.

Kromě soli a kmínu můžeme bůček dochutit černým pepřem, skvěle se k němu hodí i česnek a cibule.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Pečený bůček na uzené paprice, cibuli a česneku

Na přípravu tohoto bůčku si připravte: 800 g bůčku, vodu na podlití, sůl, celý kmín, 4 stroužky česneku, 1,5 lžičky uzené papriky a 1 větší cibuli.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Na masu v kůži udělejte do hloubky asi centimetr co nejblíže k sobě podélné zářezy a následně vytvořte kostičky. Pak maso osolte, pokmínujte, dejte do pekáčku, podlijte vodou a pečte v troubě nejdříve kůží dolů. Maso opečte dorůžova, to trvá krátkou dobu. Pak opečené maso otočte kůží nahoru a pečte dál. Trochu sosu z pekáčku ke konci pečení odeberte a vmíchejte do něj špetku uzené papriky.

Česnek oloupejte a nasekejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Voňavým sosem pak vepřový bůček v pekáčku přelijte. Když maso zlátne, přidejte česnek a cibuli. Pečte do křupavé kůrčičky.

Upečený bůček vyndejte z pekáčku a nařežte ho na plátky. Podávejte se zelím a s bramborovým knedlíkem, pokrm skvěle doplní i dušené žampiony s jarní cibulkou. 

Náš tip: Připravte si pikantní bůček podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více