Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na pravého houbového kubu? Nejlepší je ze sušených modráků, které dodají černou barvu, a důležitá je správná velikost krup
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Přemýšlíte, co udělat na Štědrý den k obědu? Ideálním pokrmem, který vám pomůže zahnat hlad, ale nepřipraví vás o naději, že uvidíte zlaté prasátko, je houbový neboli černý kuba. Oblíbený staročeský pokrm je bez masa, ovšem plný hub, a navíc krásně voní po česneku a majoránce. 

Černý kuba na Štědrý den k obědu

Houbový kuba je jedním z tradičních vánočních pokrmů, na němž si pochutnávali již naši předkové. Kdysi se servíroval v rámci štědrovečerní večeře, která byla ještě postní, tedy bez masa.

V současnosti dodržujeme půst obvykle jen přes den, což z houbového kuby v mnoha domácnostech udělalo častý pokrm na štědrodenní oběd. Kuba je nejen postní jídlo, ale také obsahuje suroviny, které by se podle pověr na Štědrý den měly konzumovat, aby byl příští rok lepší než ten předchozí. O kroupách se říkalo, že zajistí velkou úrodu, houby štěstí a česnek zase zdraví. 

Barvu mu dodávají houby

Kuba se dnes připravuje po celé naší vlasti, usuzuje se však, že původně pokrm pocházel ze Šumavy. Recepty se tak lišily podle oblastí, základem jsou ale vždy houby, kterých musí být v tomto pokrmu opravdu hodně. Houby v něm mají nahrazovat maso, navíc jim černý kuba vděčí za své jméno.

Původně se do něj totiž dávala speciální houba trochu se podobající lišce obecnéstroček trubkovitý. Ten se vyznačuje černou barvou, kterou po uvaření předá pokrmu. Aby byl kuba ještě víc černý, přidávala se do něj někdy i vepřová krev, pak ale přestával být postním pokrmem. 

Jak na dokonalého houbového kubu?

Houbový kuba je pokrm prostý a nenáročný na ingredience. Kromě hub na něj potřebujete už jen kroupy (zrna různých obilovin a pseudoobilovin zbavená obalů), česnek, majoránku a případně sádlo, pokud to s půstem nemyslíte tak vážně. Přestože je kuba poměrně snadný na přípravu, někteří z něho mají obavy právě kvůli kroupám, z nichž se vaří. Jak tedy postupovat, aby se vám houbový kuba povedl, a jak jej co nejlépe ochutit?

  • Kroupy jsou po houbách druhou nejdůležitější ingrediencí této staročeské speciality. Obvykle se kuba vaří z ječných krup, jejichž nevýhodou je, že vyžadují poměrně dlouhé vaření, aby byly dostatečně měkké. Proprané kroupy je totiž nutné nejprve namočit na cca 30 minut do dostatečného množství studené vody, v níž se pak vaří společně se solí asi 20-25 minut. Poté se opět propláchnou. 
  • Kroupy je možné uvařit rychleji i v tlakovém hrnci. Jak na to? Přebrané a propláchnuté kroupy zalijte v hrnci vodou tak, aby sahala 2-3 cm nad kroupy. Na 250 g krup pak dejte 1 kávovou lžičku soli a 1 kávovou lžičku sádla, másla nebo rostlinného oleje. Vařte cca 15 minut, pak nechte přiklopené 10 minut odstát. 
  • Ječné kroupy jsou k dostání v různých velikostech, chcete-li si proces vaření urychlit, můžete použít co nejdrobnější kroupy, tzv. perličky, které stačí nasypat do vroucí osolené vody (1 díl krup na 5 dílů vody), doba varu je pak cca 15 minut. Přebytečnou vodu slijte. Místo obyčejné vody můžete dát i vývar, aby měl kuba výraznější chuť.
  • Místo ječných krup lze použít kroupy pohankové (nebo pohankovou lámanku, jejíž předností je rovněž kratší doba vaření), které jsou navíc bezlepkové, ne každým ale vyhovuje jejich specifická chuť. Bezlepkovou alternativou mohou být i jáhly nebo neutrální rýže. Jednoduchého a rychlého kubu lze uvařit i z kuskusu nebo bulguru
  • Houby je nejvhodnější použít na kubu sušené, a nejlépe modráky, neboť ty zajistí rovněž tmavší barvu pokrmu. Ty je třeba předem namočit do vody na půl hodiny, nejlépe však až na tři hodiny. Klidně je ale můžete nechat máčet i přes noc, aby dostatečně změkly. Vodu z odmočených hub pak můžete použít na vaření krup. Kuba pak bude mít nejen intenzívnější chuť, ale i hezky tmavou barvu. Víc aromatických látek a barviva se do vody uvolní, pokud houby namočíte do horké vody
  • Dokonalou chuť pokrmu nakonec zajistí česnek, majoránka a sádlo. Na sádle můžete osmahnout cibuli a pak podusit houby a teprve pak vše smíchat s uvařenými kroupami. Nakonec přidejte právě rozdrcený česnek, promnutou majoránku a pepř a kmín
  • Kubu můžete podávat rovnou poté, co smícháte všechny ingredience, lepší však bude, když jej navíc zapečete. Díky tomu se na povrchu vytvoří křupavá kůrčička a ještě se víc prolnou všechny chutě. Na zapečení je rovněž vhodné použít sádlo na vymazání formy. Povrch kuby navíc můžete obložit i plátky másla

Náš tip: Vynikajícího houbového kubu si pak můžete udělat podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více