Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit česnečku: Stačí na to jen pár ingrediencí a česnek se musí přidat ve správnou dobu, aby měla pořádné grády
Zdroj: Toprecepty.cz

Česnečka patří mezi velmi oblíbené české polévky. Hodí se po náročném večeru, ale také v chladných měsících na prohřátí - a umí tělu dodat sílu. Připravit si ji podle našeho receptu je docela jednoduché.

Proč si dát česnečku

Česnečka je snadná a velmi rychlá polévka. Kromě toho, že jde o příjem tekutin, obsahuje česnek. Ten typicky voní, polévku nejen ochutí, prohřeje tělo, ale také má vliv na zdraví. 

Česnekovou polévku zvanou lidově česnečka si připravujeme hlavně v době různých nachlazení. Česnek se pro své pozitivní účinky na zdraví využíval už ve starověku. Zdokumentovaly ho významné staré civilizace, jako byli Egypťané, Babyloňané, Římané, Řekové i Číňané.

A proč je tolik povyku okolo jeho síly? Vědci jistili, že většina zdravotních přínosů česneku pochází ze sirných sloučenin, nejznámější je složka allicin. Aktivuje se až nasekáním, rozdrcením a žvýkáním. Česnek prospívá zdraví v řadě oblastí. Jednu z nich - antibakteriální vliv - potvrdila studie z roku 2011. Další ze studií, tentokrát z roku 2021, uvádí prospěšnost česneku jako antivirového, protizánětlivého a antibakteriálního prostředku. Česnek je sice posilující, ale je s ním třeba zacházet opatrně, protože by mohl ve větším množství dráždit trávicí soustavu. 

Česnek obsahuje málo kalorií, zato mu nechybí množství vitaminu C, vitamin B6, mangan a stopová množství různých dalších živin. Při výběru česneku je ideální sáhnout po tom českém, který má velkou sílu a lepší chuť. Využijte ji třeba právě v česnečce.

Co patří do česnečky

Česnečku zvládne připravit každý a kromě toho je její příprava velmi rychlá. Stačí  nám pouze několik surovin. Základem jsou brambory, tuk, kmín a sůl. A samozřejmě česnek.

Jak se dává česnek do česnečky

Česnek můžeme využít hned na začátku, a pak ho ještě přidat na dochucení. To už ale polévku nevaříme. Česnek můžeme utřít se solí, ale také ho prolisovat. Někdo ho dává do hrnce s polévkou, jiný přímo na talíř a zalévá polévkou.

Jak vylepšit česnečku

Česnečku můžeme připravit pouze s vodou, ale také využít vývar. Kromě toho můžeme v polévce rozmíchat rozklepnuté vejce. Navrch polévky můžeme přidat pažitku, petrželku, ale i celerové listy. Velmi často se česnečka podává s chlebovými krutony. Někdy se do ní přidává i nastrouhaný tvrdý sýr. 

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Jak připravit česnečku

Na 6 porcí si připravte: 4 velké brambory, 1,2 l vývaru, 8 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, 2 bobkové listy, 1-2 vejce a 1 lžíci oleje. Navíc: krutonky chleba.

Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na dno kastrolu dejte olej a na něj nasypte brambory. Osmažte je dozlatova. Zatím si připravte česnek, prolisujte ho a polovinu dejte do hrnce k bramborám. Přidejte bobkový list a obojí krátce restujte. Pak vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a vařte, dokud brambory nezměknou. Do hrnku rozklepněte vejce a rozšlehejte ho vidličkou. Nalijte do hrnce a minutku provařte. Polévku opepřete, osolte, přidejte majoránku a zbytek česneku. Podávejte s krutonky.

Zdroje informací: 
Journals.asm.org.: Investing antibacterial effect of garlic
Ncbi.nlm.nih.gov: Antibacterial Properties of Organosulfur Compounds of Garlic

Náš tip: Připravte si česnečku se sýrem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více