Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

česnečka podle Koko
Zdroj: Veronika KOKO Šmehlíková, Toprecepty

Česnečku neboli oukrop jste určitě vařili už tisíckrát, ale zkuste to zas trochu jinak. Než se vydáte pro paličku česneku, mrkněte na naše zlepšováky. Třeba, jak si v polévce vychutnat sýr a nemuset potřebovat bryndák? Jak na krutóny, které budete chtít jíst samotné místo chipsů u televize? A jak vylepšit základ polévky, aby nechutnala planě? To všechno vám prozradíme v našem článku!

Superkřupavé česnekové krutóny

Osmahlý postarší chléb je sice klasa, ale pokud byste chtěli svou polévku pojmout svátečněji, sežeňte si chlazenou nebo mraženou bagetučesnekovým máslem k dopečení v troubě.

Tenhle triumf vydrží týdny čekat na svou chvíli. Když nastane, prsty bagetu natrhejte na nepravidelné větší krutony (přibližně 1,5 cm velké). Rozložte je na plech s pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C do světle zlatavé barvy.

Pak je nechte na plechu zchladnout a můžete podávat. V misce na kuchyňské lince vydrží klidně i do druhého dne, než se zbylá česnečka úžasně rozleží.

Kulturně konzumovatelný sýr

Fanoušci sýra v polévkách mohou nesouhlasit, ale čerstvě nastrouhaný sýr vsypaný do talíře s vroucí polévkou způsobuje často vtipné a oděv či bradu znečišťující situace, kdy se nekonečná nitka táhne od lžíce a někde pak způsobí neplechu.

Pokud sýr v polévce máte rádi, ale nechcete se s ním tímto způsobem muset utkat, na téměř upečené krutony v troubě nasypejte nahrubo nastrouhaný sýr a krutony vraťte ještě na 4-5 min do trouby. Během toho ztratí trochu vláhy a až krutony zchladnou, bude sýr pevný a místy křupavý, pevně přichycený ke kouskům bagety. A tak i zůstane.

Bloček sýra, který koupíte, by měl být mírně ohebný, aby se dobře roztékal.

Nevařte z vody

Základní verze počítá s vodou, ve které se spolu s kmínem vařily brambory. Kuřecí vývar vše přesune na vyšší level a díky vývaru z uzeného nebo šunkového kolene bude z polévky už úplně jiný sport.

Pokud vás v mrazáku bude čekat jedna krabička plná tohoto pokladu, život bude při chuti na česnečku pak mnohem jednodušší a voňavější. Nemáte-li nic z toho k dispozici, kupte za pár kaček u řezníka uzená kuřecí křídla. Ta splní stejný účel a maso z nich obrané udělá polévku mnohem výživnější.

Sytější výsledek

Ne v každém receptu na česnečku se vyskytuje cibule, ale určitě ji použijte, pokud máte pár minut navíc. Je třeba ji nakrájet najemno, orestovat ideálně na sádle, pokud nemáte jiné maso, tak klidně s nakrájenou slaninou.

Když vše začne zlátnout, za občasného míchání přidejte také celý nebo drcený kmín, ať se rozvoní. Někdo v tu chvíli přidá trochu hladké mouky, aby polévka nepůsobila příliš vodově, ale dá se to vyřešit i elegantněji – najemno nastrouhanou syrovou bramborou. Během 20 minut se v polévce téměř rozvaří, do druhého dne se zcela ztratí a zanechá jen hutnější konzistenci.

Pokud má polévka splnit funkci hlavního chodu, přidávají se také uvařené kroupy – ale pozor! Vařte je vždy zvlášť a přidávejte až uvařené a propláchnuté. Pouští během varu nafialovělou barvu a taková česnečka, by se vám, věřte, vůbec nelíbila.

Bohatší chuť

Čerstvě prolisovaný český česnek pár minut před dokončením varu a poctivá porce drhnuté a v rukou promnuté majoránky jsou samozřejmě klíčové. Do polévky můžete ale hned na začátku dát také jeden nebo dva bobkové listy. Zázraky udělá čerstvě mletý pepř.

Během restování cibule se slaninou sem můžete na poslední minutu před podlitím přihodit i 2 nebo 3 stroužky česneku pokrájené na tenounké plátky. Po sušeném česneku sahejte jen v největší nouzi. Plní účel při dodatečném dochucování omáček a polévek, ale právě česnečka si zaslouží co nejkvalitnější a čerstvý paličák.

Zajímavou chuť umami přidá také strouhaný parmazán vsypaný do talíře s horkou polévkou, pokud jste se rozhodli vynechat sýr při pečení krutónů. Zcela se v ní rozpustí a dodá jí sílu, přestože nejde o tradiční a lokální příměs. 

Náš tip: Recept na česnečku jako od babičky si můžete zopakovat v našem videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více