Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
31. 1. 2024 Vaření
Polévka prdelačka je jednou z tradičních zabijačkových pochoutek. Na tu pravou potřebujete čerstvou krev z prasete, polévku ale zvládnete uvařit bez nutnosti účastnit se zabijačky. Na její přípravu vám bude stačit obyčejné jelito, které v čase masopustu seženete skoro v každém obchodě.
Oblíbená zabijačková polévka
Když se zabíjí prase, je z toho nejen spousta masa, ale i dalších zabijačkových pochoutek. Jednou z nich je právě tmavá zabijačková polévka, zvaná prdelačka. Ne každý je schopný ji pozřít kvůli surovině, která ji dodává tmavou barvu, a sice vepřové krvi. Ovšem ti, jimž to nevadí, ji ale naprosto zbožňují, a mnozí takoví ji mají dokonce ze všech zabijačkových jídel nejraději. A možná vás překvapí, že ji snadno můžete udělat i doma.
Mohlo by vás zajímat
Proč se říká prdelačka?
Černá zabijačková polévka je nejvíc známá pod názvem prdelačka, někde i jako prdelanka, případně trdelačka, trdelnice, trdlovka či trdelná/trdlová polévka. Říká se, že tyto výrazy jsou odvozeny od tzv. trdla – palice, jíž se v hmoždíři stlouká koření, kterého je v polévce dostatek, nebo náčiní, jímž se polévka míchá. Pozor na záměnu prdelačky s další oblíbenou zabijačkovou polévkou – ovarovou, která je oproti ní čirá nebo bílá a jsou v ní kousky masa.
Polévka z vepřové krve
Prdelačka je jednou z těch dobrot, jejichž příprava začíná hned na začátku zabijačky. Jak již bylo řečeno, hlavní ingrediencí na ni je totiž vepřová krev a ta se získává z čuníka záhy po jeho zabití. Tato krev se pak musí dlouho míchat, dokud nevychladne, aby se nesrazila. Pak se přidává nejen do prdelačky, ale i do jelit. Vepřovou krev na prdelačku je možné si koupit i u řezníka. Prodávají se také barevné zabijačkové kroupy – tedy kroupy smíchané s vepřovou krví.
Jak dochutit zabijačkovou polévku?
Tekutinu v polévce zastupuje vepřový vývar, který se získává, když se dělá ovar (tedy méně kvalitní kousky masa z hlavy, jazyka, krkovice, plece či laloku vařené ve vodě). Vývar je možné udělat i zvlášť z vepřových kostí. Použít se dá i jen voda, v níž se při zabijačce vaří jelita a jitrnice.
Ta má obvykle také hodně výraznou chuť a často do ní nějaké jelito i praskne, což ji ještě vylepšuje. Vývar nebo vodu z jelit a jitrnic pak už stačí jen zahustit krví a vařenými kroupami a ochutit kořením, hlavně česnekem, pepřem a majoránkou, jež jsou pro ni typické, a prdelačka je hotová.
Mohlo by vás zajímat
Recept na prdelku z jelita
Dostali jste na prdelačku chuť a na zabijačku se nedostanete nebo se vám nechce ji připravovat přímo z vepřové krve? Tak zkuste tu jednodušší jelítkovou podle našeho receptu. Její předností je, že se vyhnete dlouhému míchání, které je nezbytné v případě přípravy polévky z krve. Jinak totiž hrozí její zkysnutí. A jak tedy postupovat?
Budete potřebovat: 1 kroupové jelito (cca 200 g), 1,5 lžíce sádla, 1 menší cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 500 ml vepřového vývaru, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku (nebo více, podle chuti) a 1 lžičku majoránky (podle chuti).
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm pokrájenou cibuli Pak ji lehce zaprašte hladkou moukou a nechte ji zpěnit a zrůžovět.
- Jelito vymačkejte ze střívka, promíchejte s cibulkovou jíškou a přilijte vývar. Vše povařte, dochuťte solí, pepřem, rozetřeným česnekem a majoránkou a podávejte s čerstvým pečivem nebo chlebem.
Náš tip: Pokud máte specialita ze zabijačky v oblibě, můžete si udělat doma i tento vynikající vepřový guláš podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ovar jako ze zabijačky: Snadno jej uvaříte i doma v paneláku. Výbornou chuť zajistí správné koření, skvělou přílohou je vejmrda
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno 26. 4. 2024 08:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Krvavá bába neboli Švajnfest: Krkonošský bramborák ze zabijačky má jednu netradiční přísadu, která jej i zajímavě obarví
Využití masa z domácích miniprasátek: Masa je málo, ale je kvalitní a chutné