Marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory: Křehkost a jemnost jim dodá kefírová marináda a a netradiční trojobal
8. 2. 2024 Vaření
Nejsou řízky jako řízky. Marinovaná smažená krůtí játra jsou tak trochu jiné, netradiční řízky, chutnají ale výborně. S třepanými brambory jako příloha mohou být vynikajícím obědem nebo večeří.
Jak se dělají krůtí játra
Krůtí játra se neobjevují tak často na jídelním stole jako vepřová nebo kuřecí. Můžeme si je připravit třeba dušená s omáčkou, ale také se dají například nakrájet na plátky a opéct na pepři a kmínu.
Obalovat játra by nás možná nenapadlo, ale i to je jedna z variant. Abychom si ještě více pochutnali, tak krůtí játra po odblanění a případném rozkrojení na plátky nejprve naložíme do kefíru a dochucovací směsi. Játra marinujeme alespoň dvě hodiny.
V této verzi ještě vnitřnosti obalíme ve strouhance, ve vajíčku a znovu ve strouhance. Pak už následuje jen krátké smažení ve vrstvě oleje, protože játra jsou poměrně brzy hotová.
Mohlo by vás zajímat
Jak marinovat krůtí játra
Aby byla játra jemnější a ztratila nepříjemný závan, nakládají se do mléka. Nutné to není u jemnějších drůbežích. Pokud ale chceme velmi jemnou delikatesu, naložit vnitřnosti můžeme.
Tentokrát je naložíme do směsi kefíru, papriky (sladké či uzené), utřeného česneku, soli a pepře.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit marinovaná smažená krůtí játra s třepanými brambory
Na přípravu jater budete potřebovat: 500 g krůtích jater, hrnek kefíru, lžičku uzené papriky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, pepř, vejce, strouhanku, tuk na smažení, brambory, sůl, kmín, máslo, jarní cibulku a libeček nebo pažitku.
Jak na to? Játra očistěte a omyjte. Pokud jsou velká, nakrájejte je na tenčí plátky. Kefír dejte do misky, smíchejte ho s paprikou, česnekem, solí a pepřem. Játra vložte do marinády. Nechte je tak nejméně dvě hodiny.
Před smažením játra lehce otřete z marinády, obalte je ve strouhance, rozšlehaném vejci a opět ve strouhance. Přichystejte si pánvičku s vyšší vrstvou oleje. Rozehřejte ho a játra v něm smažte z obou stran dozlatova.
Oloupejte a nakrájejte cibuli. Pokrájejte libeček nebo pažitku. Brambory uvařte se solí a kmínem obvyklým způsobem. Sceďte je, do hrnce přidejte máslo a cibulku a libeček nebo pažitku. Hrnec přiklopte poklicí a zatřeste s ním. Brambory se máslem obalí.
Náš tip: Připravit si můžete také marinovaná játra na grilu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Jak utřít česnek za pomoci nože - návodné video
Kuřecí játra trochu jinak: Lehce pikantní s nivou a žampiony nebo neuvěřitelně šťavnaté v těstíčku s bylinkami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 6 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 17 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 21 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Libečková sůl skvěle ochutí brambory, libečkové pesto vylepší těstoviny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím