Na Matějskou jen s plnou peněženkou: Cukrová vata za 250 Kč, smažák za 185 Kč a perníkové srdce stojí 450 Kč
27. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
Matějská pouť otevřela své brány v sobotu 24. 2. 2024. Vyrazili jsme tam hned mezi prvními, abychom omrkli, na kolik vás tahle zábava přijde. Podobně jako loni, žádná levná sranda to není. Pro čtyřčlennou rodinu může vyjít půldenní výlet i na několik tisíc.
Tradiční název i místo
Jak už jsme psali dříve, tradice pražské Matějské pouti je dlouhá. První zmínky najdeme v archivech Národní knihovny už z roku 1595. Původně šlo dokonce o první jarní pouť nejen v Praze, ale v celé Evropě.
Matějská pouť, jak už samotný název napovídá, byla oslavou svátku sv. Matěje, který připadá na 24. února, a původně šlo spíše o náboženskou slavnost, proto se také konala v okolí kostelíka v blízkosti Hanspaulky.
Později se z náboženské pouti stala spíše plejáda světských radostí a návštěvníků přibývalo. Proto se stánky a různé zábavní atrakce postupně posouvaly, nejdříve k nynějšímu Vítěznému náměstí, tedy na "Kulaťák", nakonec do areálu Výstaviště Praha Holešovice, kde se Matějská pouť koná od roku 1963 až dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Přes sto atrakcí a stovky cukrovinek
Letošní 429. ročník pouti nabízí přes 100 atrakcí, mezi nimiž jsou oblíbené klasiky, jako je řetízkáč, lochneska, labutě, střelnice nebo horská dráha. Pro milovníky adrenalinu a hororů jsou zde strašidelné zámky nebo řetízkový kolotoč Aeronaut, který vás roztočí ve výšce 80 m rychlostí až 70 km v hodině.
S trochou nadsázky lze dodat, že pro milovníky hororu jsou i místní ceny, a to jak atrakcí, tak občerstvení. Cukrová vata na špejli vyjde na 50-60 Kč, v kyblíku i na 250 Kč. Párek v rohlíku vás vyjde, dle stánku, na 40-50 Kč, langoš na 100-120 Kč, což představuje zdražení oproti loňsku, kdy byl nejlevnější za 80 Kč.
Za obyčejný smažák s hranolky dáte 185 Kč, což už je cena srovnatelná s běžnou pražskou restaurací. Smažák v housce pak vyjde na 90 Kč.
Stejně jako tomu bylo loni, i letos se vyplatí popojít trochu dál, většina občerstvení dál od vchodu zlevňuje. Langoš z domácího, na místě kynutého, těsta pořídíte zhruba v půlce Matějské za rovnou stovku, párek v rohlíku tamtéž za 40 Kč. Lízátko ve tvaru dudlíku stojí hned u vchodu 50 Kč, u růžového stánku s cukrovou vatou (viz galerie) za něj dáte jen 20 Kč.
Žužu vyjde na 50-80 Kč, dle velikosti i dle stánku. Želé mini pivo stojí stejně jako loni 20 Kč. Perníčky dle velikosti. Sáček s menšími kousky stojí například 100 Kč, perníková podkova pro štěstí také tak, obří srdce vyjde na 450 Kč.
Extra tip: Velký přehled cen, náhled na atrakce a atmosféru v sobotu přímo na místě, najdete v naší galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale… Číst více
Oblíbené domácí recepty z kiwi. Můžete si připravit smoothie, poháry, zmrzliny, řezy, rolády i marmelády
Plody kiwi mají oválný tvar a tenkou hnědou chlupatou slupku. Ty, které kupujeme v obchodech, tvarem a velikostí připomínají slepičí vejce. Pokud si… Číst více
Citron v kuchyni: Vyzkoušejte delikátní krémovou polévku, citronové těstoviny nebo sladký krém!
Dáváte si jej do čaje, případně jím zjemňujete… Číst více
Jak na dokonalé plněné ořechy: Podle tradičních receptů na těsta i krémy se tohle cukroví vždycky povede
Plněné ořechy patří mezi naše tradiční cukroví a… Číst více
Jak oloupat a nakrájet kiwi v jednom snadném kroku? Podělíme se s vámi o jednoduchý tip
Kiwi jako dobře známé ovoce Kiwi je bobule, která uvnitř skrývá zelenou dužinu. Je výborná do moučníků, džusů i marmelád, ale často se konzumuje i… Číst více
Jak máčet celé trubičky v čokoládě? Máme pro vás několik vychytávek
Nepečené trubičky máčíme celé do rozpuštěné čokolády, aby těsto příliš nevysychalo nebo naopak nemokvalo. Trubičky s čokoládou jsou velmi chutné a… Číst více
Jak vyklopit pracny z formiček. Poradíme vám jednoduchou vychytávku
Většina hospodyněk se pečení praciček bojí - po upečení zůstanou přilepené ve formičkách a při jejich vyklopení se potrhají a polámou. Pracny přitom… Číst více
Myslivecké knoflíky: Originální křehké cukroví se rozplývá na jazyku, oříšky do sněhové vrstvy je lepší speciálně upravit
Pokud patříte k milovníkům cukroví s ořechy,… Číst více
Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Škebličky s ořechovou náplní jsou jednoduché, rychlé a naprosto úžasné. Na jejich přípravě není nic složitého a dají se péct i na poslední chvíli… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na Matějskou až po výplatě! Cukrová vata za 300 Kč, pivečka za šedesát, nejdráž je hned u vchodu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
3 oblíbené nádivky do krůty: Upečte krůtu včetně chutné a šťavnaté nádivky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Josef Maršálek nabídl recept na lahodné věnečky: Buďte opatrní při vážení a krém připravujte při správné teplotě, radí cukrář