Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumavská topinka podle receptu Pepy Nemravy chutná perfektně.
Zdroj: Se souhlasem Josefa Nemravy a Vilém Besser, Toprecepty, koláž Toprecepty

Šumavská topinka, jak již název napovídá, je spojena se Šumavou, rozsáhlou horskou oblastí na jihu naší země. Tento jednoduchý, avšak výživný pokrm, je sice krajovou specialitou, ale určitě získá fanoušky po celé zemi. Obzvlášť, když si tuto dobrotu uděláte podle rad účastníka MasterChef Česko 2020 Pepy Nemravy, které poskytl webu Toprecepty.cz.

Variací může být neomezeně

I když je základní recept na šumavskou topinku jednoduchý, mnoho kuchařů a restaurací, na jejichž menu se tento pokrm dostal, vymýšlí své vlastní variace.

Někdo přidává různé druhy masa, jako je pečené vepřové nebo dokonce zvěřina, která je pro Šumavu typická. Sýry používané na topince se také mohou lišit. Kromě těch tradičních českých najdeme i modernější verze topinky s mozzarellou nebo čedarem.

Nasucho ne

Svůj fígl, jak na skvělou šumavskou topinku má i člen TOP 5 MasterChef Česko 2020 Pepa Nemrava. „Prý to známe jen my Jihočeši, tak se tu s vámi o tuhle dobrotu chci podělit,“ napsal ke svému videu na Instagramu oblíbený kuchař.

Pro Toprecepty.cz navíc přidal pár dobrých rad. „Používejte chleba, který je alespoň tři dny starý, ten je na topinku nejlepší,“ říká Pepa. Doporučuje také, aby místo opékání na sucho nebo na oleji každý, kdo chce mít jídlo skvělé, zvolil sádlo.

Nejdůležitější koření

Další disciplína, kterou je třeba dobře zvládnout, aby šumavská specialita chutnala skvěle, jsou dobře připravená míchaná vejce. „Já sám mám raději, když jsou hezky tekutá,“ přiznal Josef pro Toprecepty.cz.

Připomněl také jedno „koření“, bez kterého nelze dosáhnout úspěšného výsledku: „Šumavská topinka se neobejde bez česneku.“ Jak si tedy tuto jihočeskou lahůdku připravit?

Šumavská topinka podle Pepy Nemravy

Na křupavou a lahodnou topinku budete potřebovat: 2 menší nebo jeden velký krajíc aspoň 3 dny starého chleba, 2 vejce velikosti M, 1 lžíci smetany, 1 stroužek česneku, 3 lžíce sádla, 1 lžíci másla, 50 g eidamu 45%, sůl a bílý pepř.

Jak na to?

  1. Na rozpáleném sádle si usmažte topinky z obou stran. Čím víc bude sádlo rozpálené, tím méně se dostane tuku do topinky. Zároveň je však větší šance, že topinky spálíte. Z pánvičky by se proto nemělo kouřit! 
  2. Hotové topinky dejte na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku.
  3. Vajíčka si vyklepněte do misky, přidejte k nim lžíci smetany a vyšlehejte.
  4. Na pánvi si zvolna rozpusťte máslo a na něj dejte vajíčka. Mějte plamen tak na třetinu výkonu.
  5. Za stálého míchání vznikne krémovitá hmota, kterou těsně před dokončením zlehka osolte a opepřete bílým pepřem. Nezapomeňte pánev včas sundat z plamene, ať vajíčka nepřetáhnete.
  6. Topinku potřete česnekem z obou stran, přidejte na ni vajíčka a vydatně posypejte strouhaným sýrem.

Náš tip: Zkuste si podle našeho receptu umíchat vejce s rajčaty a medvědím česnekem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více