Hanušky aneb Bramboráky z Českého ráje: Voní česnekem a majoránkou, křupavost jim dodá jedna nezvyklá ingredience
11. 3. 2024 Vaření
Nevíte, co jsou hanušky? Jde o variantu bramborových placek Českého ráje. Tyto bramboráky voní česnekem a majoránkou a stejně jako další varianty mizí z talíře rychlostí blesku.
Jaké jsou varianty bramboráků
Nejčastěji se pro ně využívá název bramboráky. Bramborák známe ale také pod jihočeským názvem cmunda, na Moravě mu zase říkávali krompelák. Kromě kocoura, bandoráku, kramfleku nebo třeba vošouchu se můžeme setkat i s názvem hanušky.
V zásadě vždy jde o slané bramborové placky s vejcem, solí, česnekem a majoránkou a obvykle i s moukou. Stejně jako je hodně názvů po obdobný pokrm, také je spousta krajových i rodinných variant. Můžeme se setkat s tím, že různí lidé znají pod určitým názvem různou variantu bramboráku. Třeba i v jedné oblasti.
A abychom nezapomněli. Tam, kde se říká hanušky, se pro stejné jídlo využívá i pojmenování halušky.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do hanušek
Hanušky se říká bramborákům v oblasti pod Kozákovem na Turnovsku v Libereckém kraji. Tato okrajová oblast Českého ráje je stejně krásná jako jsou výborné tyto placky. Typické jsou množstvím česneku a majoránky. I do hanušek se přidává k nastrouhaným bramborám mléko, aby netmavly. Zajímavostí v tomto bramboráku jsou škvarky, které dopřejí pokrmu další chuť a samozřejmě vůni. Placky jsou řidší, než bývá u bramboráku zvykem.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit hanušky
Na přípravu budete potřebovat: 750 g brambor, 2 vejce, 250 ml horkého mléka , škvarky podle chuti, 1 lžíci majoránky, 8 stroužků česneku, 5-6 lžic hladké mouky, sůl, mletý kmín, mletý pepř a sádlo na smažení.
Jak na to? Ohřejte si mléko. Brambory oškrábejte a nastrouhejte je najemno a okamžitě zalijte trochou horkého mléka (nemusí být využito vše). Česnek oloupejte a prolisujte ho. Česnek spolu s kořením, rozklepnutými vejci a moukou přidejte k bramborám. Škvarky nasekejte a vmíchejte ke směsi. Těsto je oproti jiným bramborákům řidší.
Na pánvičce rozehřejte sádlo a lžicí na ni nandávejte těsto, ze kterého vytvoříte tenkou placičku. Smažte ji z obou stran. Hanušky můžete chystat jako hlavní jídlo i jako přílohu v drobnější podobě.
Náš tip: Připravte si hanušky aneb bramboráky z Českého ráje podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Hebkou bramborovou kaši zvládne každý začátečník. Stačí dodržet několik zásad a její konzistence bude dokonalá
Jak doma vyrobit škvarky, aby byly voňavé a dokonale křupavé? Pomáhá fígl s mlékem, ale důležité je i správné krájení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 1 hodinou
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 14 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 23 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Litina aneb Kynutý bramborák na plech: Připomíná velikonoční nádivku, jeho chuť pozvednou škvarky nebo slanina v těstě
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů