Staročeské zelníky: Na křupavé bramborové placky s kysaným zelím stačí jen pár surovin a lehce je zvládne i kuchařský začátečník
12. 3. 2024 Vaření
V jednoduchých receptech je krása. Takové jsou například staročeské zelníky z kuchyně našich prababiček. Lehce je připravíme ze surovin, které máme běžně doma, a určitě se po nich jen zapráší.
Co jsou zelníky
Jednoduchá jídla bývají vděčná a často se po nich jen zapráší. Zelníky nebo zelňáky jsou staročeské placky s kysaným zelím a jsou přesně tímto případem. Navíc se na jejich přípravě nedá víceméně nic zkazit, takže si je připraví i začátečník v kuchyni.
Výbornou variantu bramboráků můžete smažit v podobě malých placiček a ty pak konzumovat samostatně nebo se zeleninovým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do zelníků
Zelníky se někdy připravují pouze ze zelí, vajíček, mouky a soli. Někdy se přidává hladká mouka, jindy škrob. Pokud do tohoto pokrmu dáváme brambory, nejvhodnější jsou brambory varného typu C, protože obsahují hodně škrobu. Škrob ale podle potřeby ještě můžeme doplnit. Pro chuť a vůni můžeme přidat trochu slaniny nebo škvarků. Dochutit je můžeme solí, pepřem a kmínem.
Kysané zelí si můžeme zakoupit, ale to doma připravené je lepší. A není to žádná věda.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Jak připravit staročeské zelníky
Na přípravu zelníků pro 4 osoby si připravte: 6 větších brambor, 4 hrsti kysaného zelí, 2 vejce, 8 lžic Solamylu (škrobu), sůl a olej na smažení.
Jak na to? Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Pak z nich vymačkejte většinu vody. Zelí nechte okapat, pak ho překrájejte na menší kousky a přidejte k nastrouhaným bramborám. K tomu rozklepněte vejce, přidejte Solamyl a sůl. Těsto pořádně promíchejte. Na pánvičku nalijte vrstvičku oleje a pořádně ho rozehřejte. Na rozpálený olej dávejte menší tenké placičky a zprudka je smažte. Můžete je podávat samostatně nebo se zeleninou.
Zelné placky se dají také péct v troubě.
Náš tip: Připravte si staročeské zelníky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 11 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 15 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 16 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina