Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaťák z kuřecích stehen: Šťavnaté kousky masa na voňavém špeku doplní chilli či feferonka, které zajistí pikantní pálivou chuť
Zdroj: Toprecepty, krkovicka.x

Katův šleh nemusí být jen z vepřového masa. Kaťák z kuřecích stehen je rychlé a snadné jídlo plné chutí. Obvykle v něm bývá feferonka nebo jiné pálivé ingredience, jako je chilli, což uvítajía milovníci pikantních pokrmů.

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák je levné jídlo, které zvládne snadno připravit každý jako rychlý oběd. Bývalo typické pro českou kuchyni a hlavně řadu restaurací. V původní verzi se připravuje z vepřového masa (kýta nebo plec) nakrájeného na nudličky a doprovází ho zelenina a pikantní chuť. Proto také název „katův“.

Dnes pro vás máme verzi s kuřecími stehny. Ta jsou velmi praktická a cenově dostupná, obzvlášť když pořídíme celé kuře, které pak rozdělíme na několik jídel

Suroviny do katova šlehu

Kromě uvedených druhů mas do tohoto pokrmu patří zelenina, ideálně čerstvá. Vedle cibule je to červená kapie, feferonka (pokud ji sneseme, případně chilli), kyselé okurky, chutě doplní česnekstrouhaný zázvor. Solíme a pepříme.

Rajčata do kaťáku dáváme v podobě domácího kečupu, sáhnout můžeme i po drcených loupaných rajčatech v konzervě. Někdo přidává tohoto jídla worchester, který ale přebije ostatní chutě. Chuť doplní i aromatická dijonská hořčice. Někdo se neobejde bez sójové omáčky. Hotovou směs můžeme posypat pokrájenou jarní cibulkou.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Kaťák z kuřecích stehen

Na čtyři porce si připravte: 500 g vykostěná kuřecí stehna, 100 g špeku, 1 střední cibuli, 1 červenou kapii, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce kečupu, 1 feferonku, 2 stroužky česneku, 2 kyselé okurky, vývar, 1 dcl bílého vína (červeného vína), 1/2 lžičky strouhaného zázvoru, sůl a pepř.

Jak na to? Maso nakrájejte na nudličky. Špek nechte na velké pánvi rozpustit a maso na něm zprudka orestujte. Cibulku nakrájejte najemno. Přidejte k masu a nechte ji zesklovatět. Kapii nakrájejte na proužky, feferonky nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte do směsi, přidejte kapii, hořčici, kečup, nastrouhaný zázvor, feferonky a ještě mírně orestujte. Osolte a opepřete. Promíchejte a zalijte vínem. 

Podle potřeby zalijte vývarem a duste do změknutí masa. Zredukujte na požadovanou hustotu. Okurky nakrájejte nahrubo a přidejte do pánve. Nechte probublat. K tomuto jídlu se hodí hranolky, bramboráčky, pečené nebo americké brambory, ale také třeba dušená rýže.

Náš tip: Připravit si také můžete katův šleh s bramboráčky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více